ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Юрій Овчаренко: "Ми не втратимо часу, якщо громада проголосує за Андрія Іванчука"

Юрій Овчаренко, міський голова Коломиї (2006 – 2010) та керівник виборчого штабу Андрія Іванчука, розповів "Дзеркалу" про вибори, які відбудуться вже цієї неділі, та чому варто підтримати Андрія Іванчука. 

–  Пане Юрію, система влади в Україні така, що без допомоги з державного бюджету місцеві громади розвиватися не можуть, адже володіють дуже обмеженим ресурсом. Розкажіть, чи вам, як міському голові, було важко залучати допомогу держави?

–  Коли я став міським головою, в мене були великі плани та мрії, які я разом з командою хотів втілити у життя. Однак одразу стало зрозуміло, що без допомоги держави, без державних субвенцій ці плани реалізувати буде важко, якщо не неможливо. Ми почали шукати, яким чином і через кого можна просити допомогу з державного бюджету. Виявилося, що немає людини, до якої я, як міський голова Коломиї, можу звернутися у Києві, не було коломиян, друзів чи просто знайомих, які б допомогли в інтересах міста зайти у високі владні кабінети. Тож ми мусіли покладатися на власні сили. Перший рік моєї каденції ми закінчили досить позитивно. Другий рік був уже набагато важчий, третій – ще важчий. Тоді з’явилося відчуття, що кожен міський голова – це прохач, який постійно мусить іти то в область, то в Київ і просити кошти для свого рідного міста.

–  Зараз ситуація змінилася і останніх 7 років народний депутат Андрій Іванчук всіляко допомагає Коломиї. Наскільки важливо для Коломиї, як і будь-якого іншого міста, мати депутата, який може лобіювати інтереси громади у Верховній Раді?

–  Якщо порівняти, які субвенції держава давала Коломиї в час мого керування містом, і ті суми, які надходять зараз – то різниця просто вражаюча. Зараз суми, які отримує Коломия, зокрема завдяки Андрієві Іванчуку, вимірюються сотнями мільйонів, а ми отримували 3–3,5.

Тому такий депутат, як Андрій Іванчук, для Коломиї – це дуже дорога знахідка. За його допомогою діюча міська влада вирішує дуже багато проблем. Я пригадую, якою фантастикою для нас виглядало завершення будівництва поліклініки. Тепер вона вже функціонує і не просто функціонує, а з потужним і сучасним медичним обладнанням.

Так само басейн. Ще на першому році своєї каденції ми дуже хотіли збудувати басейн, але стикнулись з невирішуваними фінансовими труднощами. Нині Коломия будує не просто басейн, а найбільший у Західній Україні водноспортивний комплекс. Такою ж фантастикою була і так звана нижня об’їзна – вулиці Атаманюка і Старицького. А цього року ця дорога вже запрацює.

Коломияни вже звикають до масштабу проектів, які втілюються у нашому місті. Зараз дуже важливо не втратити темп у їх здійсненні.

–  Ви очолюєте штаб кандидата у народні депутати Андрія Іванчука. Розкажіть, будь ласка, які ключові акценти ставите у роботі в Коломиї?

–  Звичайно, найбільше людей зараз турбує стан центральних коломийських доріг. Я боюся, що без такого лобіста, як Андрій Іванчук, ремонт доріг у Коломиї може призупинитись. Тобто першим пріоритетом є, звичайно, ремонт доріг.

Окрім доріг, це масштабна реконструкція центральної частини міста. Також важливим пунктом роботи є відновлення та реконструкція історико-архітектурних пам’яток нашого міста. Зокрема, мова іде про приміщення колишнього Молодіжного центру. І таких споруд, які потребують негайного реагування, у місті можна назвати кілька.

Окремим пунктом є й закінчення вже розпочатих інфраструктурних проектів у місті. Зокрема, йдеться про водноспортивний комплекс та завершення легкоатлетичного стадіону на Співочому полі.

Якщо говорити про комунальні проблеми – це, найперше, підвальні приміщення будинків, які замокають та в буквальному значенні гниють. Друге – це нагальна потреба перерити наші садочки та школи, а також ремонти внутрішньої частини закладів освіти.

–  Чому, на вашу думку, важливо для коломиян проголосувати за Андрія Іванчука?

–  Якщо коломийська громада проголосує за Андрія Іванчука, ми виграємо в часі. Ми не втратимо наступні 5 років у розвитку нашого міста. Якщо ми проголосуємо за Андрія Іванчука, то закінчимо масштабні інфраструктурні проекти, закінчимо ремонт доріг, а також зможемо залучити значні кошти для благоустрою Коломиї. А це, мені видається, дуже важливо для містян.

Є сильні спортсмени, а є дуже сильні. Є також і хороші політики, а є дуже сильні та професійні. Я недарма згадав за спорт, адже у політиці також діє змагальний принцип. У нас така система влади, що депутати постійно змагаються у залученні коштів на свій округ. На сьогодні Андрій Іванчук – у лідерах в цих змаганнях, і Коломия тільки від цього виграє.

АВТОР: Віктор ФІТЬО