ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Яку роль відіграє мова тіла у житті людини?

Сучасне суспільство неможливо уявити без спілкування один з одним. Однак, усі звикли думати, що словесне спілкування – це єдиний спосіб обміну інформацією. Насправді, людське тіло, точніше, мова тіла може розповісти про людину навіть більше, ніж би хотілося. Жести, пози, міміка, запахи - це також способи передачі певної інформації від однієї людини до іншої. Шкода лише, що не кожен надає їм потрібного значення.

Основи мови тіла людини

Жести, пози, міміка – все це невербальні засоби спілкування, які людина не в силі контролювати. Тобто, якщо контролювати те, що людина говорить реально, то фільтрувати мову свого тіла неможливо. Це все відбувається на підсвідомому рівні. Наприклад, азартний гравець, який обожнює грати в казино онлайн Україна, сам того не помічаючи постійно жестикулює, в нього змінюється міміка на обличчі, з’являються різні емоції, тощо.

Дослідження американських вчених показало, що понад 80% інформації людина передає саме завдяки невербальним засобам спілкування. На перший погляд може здатися, що це неправда. Проте, достатньо згадати лише будь-яку закохану парочку, наприклад. Зверніть увагу на їхню поведінку. Вони можуть годинами мовчки сидіти та милуватися один одним, але насправді вони спілкуються мовою свого тіла. Чим ближче партнери знаходяться один до одного, тим краще зчитуються такі сигнали.

Невербальна мова виникла разом з появою людини. Відразу після народження малюк починає спілкуватися з навколишнім світом за допомогою жестів. Вона у більшості випадків залежить від культурної приналежності людини та її національності. 

Маленький нюанс, який треба пам'ятати завжди: той самий сигнал може означати зовсім різні, а іноді навіть протилежні речі в різних національностях. Наприклад, піднятий вгору палець у слов’янських народів завжди означає, що все вдалося, все склалося якнайкраще. Проте грек таким жестом каже, що він усіх обвів навколо пальця.

Посмішка є універсальним засобом невербального спілкування, адже, у всі часи та у всіх народів вона означає одне й те саме. Саме тому, під час подорожей іншими країнами необхідно бути дуже обережним з жестами і просто частіше посміхатись.

Жести, на які варто звертати увагу під час розмови

Щоб зрозуміти важливість невербальної мови достатньо знати, що її вивчає окрема наука. Вона вчить людей правильно розуміти жести одне одного та грамотно поводитись у суспільстві. Ось кілька її основоположних принципів:

  • Банальне, на перший погляд, потискання руки може розповісти про твердість характеру та прагнення бути лідером та домінувати.
  • Якщо співрозмовник під час розмови прикриває рота рукою, він нещирий і намагається обдурити опонента.
  • Перехрещені ноги чи руки під час бесіди свідчать, що опоненту нецікаво, і він не хоче продовжувати розмову. Таким чином він закривається від усього довкола.
  • Якщо людина дублює позу співрозмовника як у дзеркалі, то вона повністю довіряє опоненту і таким чином демонструє свою відкритість для спілкування.

Крім жестів, важливими є інтонація, міміка обличчя, тембр голосу. Те, наскільки багато людина зрозуміє завдяки невербальному спілкуванню з опонентом, залежить тільки від її уважності.