ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Як не зійти з розуму на карантині?

Як кажуть в народі — ніщо так не об’єднує, як спільна біда. Але я, як психолог і енерготерапевт, рекомендую нашим читачам не ставитися до карантину, як до біди, адже тоді настрій псується, на душі відчай і розпач, декого атакує сильний страх і він панікуючи, робить необдумливі дії.

 Наша психіка схильна до самопрограмування і, якщо ми не в змозі змінити ситуацію, то точно від нас залежить як ми до неї будемо ставитись і як використаємо її собі на користь! 

  • Спробуйте використати цей час для самопізнання, переоцінки всього того, що здавалося вам таким важливим, а тепер на фоні умов карантинного життя, виглядає другорядним. 

Будь-які обмеження вчать нас цінувати те, що дійсно цінне: здоров’я, свободу пересування, живі контакти з людьми, відкритий простір, можливість вільно вирішувати свої справи та інше. 

Тому в цих умовах, як би зле не було, відбувається духовний ріст людини. 

  • Подбайте про емоційний імунітет. Зусиллям волі абстрагуйтесь від непотрібного (інформація ЗМІ, яка додає негативу у ваш простір і вашу свідомість, констатуючи, як все погано). Відслідковуйте свій настрій і самопочуття після почутого чи прочитаного. Якщо вони значно погіршилися, то ви просто зобов’язані подбати про себе і обмежити потік такого негативу. Не давайте себе руйнувати. 
  • Дуже важливо залишатися фізично активним. Так, це не просто, якщо людина мешкає в однокімнатній квартирі, але фізичні вправи у теперішній спосіб життя варто додати. Виходьте на вулицю, уникаючи людних місць. Свіже повітря і весняне сонце додадуть наповненості життю.

 В мережі Інтернет є багато ідей, як і чим розважати дітей. Залучайте їх до хатніх справ і цінуйте миті проведені разом. 

  • Щодо харчування. Часто люди, потрапляючи у стресові умови, мають здатність істотно переїдати або збільшувати частоту вживань їжі — в такий спосіб наша психіка маскує емоційний голод. Тому, спробуйте поговорити з кимось про свої переживання, відчути чого насправді вам хочеться. (Те саме стосується вживання алкоголю!). 
  • Структуруйте свій день. Ми звикли до певного режиму. Його нам задавало звичне життя у суспільстві, життя в системі. Тепер ви маєте нагоду самотужки створювати собі свій розпорядок дня. З вечора напишіть список справ, які завтра ви плануєте здійснити. Обов’язково виділіть час для свого особистого розвитку (читання, навчання чомусь новому).
  • Не ходіть у піжамі чи халаті цілий день, бо ви і так вдома. Так ви не зможете зібратися з думками і бути продуктивними, натомість переважатиме сонний настрій. 
  • Продовжуйте спілкуватися, використовуючи мережу Інтернет, знімайте відео, діліться своїми ідеями, черпайте в інших натхнення цікавого проведення часу вдома. 
  • Навчіться розслаблятися і звільнятись від думок, медитуючи (як це робити, знайдіть інформацію в мережі Інтернет). 
  • Задумайтесь над тим, яким чином надавати свої послуги он-лайн. Розвивайтесь у цьому напрямку. 
  • Сфокусуйте свою увагу на головному! Подумайте, чим би ви хотіли займатися, як жити, де працювати після карантину? Використайте цей час для підготовки до свого майбутнього. Яким воно буде? Як ви хочете? Що зробите?  

Я бажаю всім нам витримати цей особливий час і увійти в новий етап життя, зробивши цінні висновки. Бережіть себе та тих, хто поруч! 

Наталія Федорук, психолог, енерготерапевт, оператор моделювання карми