ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Водоканали України з 20 серпня можуть перейти на погодинну подачу води — асоціація

З 1 липня повноцінно запрацювала нова модель ринку електроенергії, в результаті чого відбулось подорожчання електроенергії для підприємств на 25%. Ця ситуація стала критичною для галузей водопостачання та теплопостачання.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, регулює діяльність 100 водоканалів України. Але збільшивши тариф на електроенергію, регулятор не підняв тарифи на водопостачання та водовідведення. Через це тільки за липень водоканали понесли збитки у розмірі близько 200 млн гривень, інформують "Вікна" з посиланням на Українську асоціацію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія".

Основна причина подорожчання — встановлення нового тарифу на передачу електроенергії, який було збільшено з 6 до 37 копійок за кВт, тобто майже на 600%. .

Водоканали та теплопостачальні підприємства не  перебувають у державній власності, а належать містам. Щоб не допустити припинення роботи водоканалів, міська влада дотує підприємства з місцевих бюджетів. Але робити це постійно просто неможливо. До того ж, нові правила передбачають, що усі підприємства мають надавати передплату за електроенергію. В липні водоканали ще змогли назбирати кошти для авансових платежів, але коштів на передоплату в серпні підприємства вже не мають. 

Асоціація "Укрводоканалекологія" вбачає два можливі шляхи вирішення проблеми:

— Збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання на 20%;

— Дозволити водоканалам та теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн.

У будь-якому випадку Національна комісія має терміново надати публічні заяви про те, що вона має намір робити, адже до сьогодні на жодне звернення Асоціації відповіді не було надано.

Асоціація "Укрводоканалекологія"  звернулася до прокуратури, Служби безпеки України, Ради національної безпеки і оборони України, Адміністрації Президента і Кабінету Міністрів з проханням терміново втрутитись в цю ситуацію.

Ситуацію в соцмережі прокоментував міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами, підняття тарифів на елетроенергію — це катастрофа для місцевих бюджетів. Обласному центру Прикарпаття треба терміново шукати 12 млн гривень:

"Тариф на електроенергію зріс на 25 відсотків! Це катастрофа для місцевих бюджетів! Для деяких міст — це стане приводом для подачи погодинної води, а вже не кажу про тролейбусне сполучення і інші моменти!!! Міський бюджет влетів приблизно в 12 млн грн".