ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Внесення Аркану до нематеріальної культурної спадщини України: як все починалося

Як повідомляли, Аркан з Ковалівкою на Коломийщині внесли до нематеріальної культурної спадщини України.

На сторінці Печеніжинської ОТГ описали весь процес непростого шляху, який передував цій радісній події.

Тож з чого ж все почалося?

"Ще в 2017 році, в рамках програми "Громада на мільйон", ми встановили рекорд наймасовішого виконання Аркану, тоді про цей чудовий танець та дзвінку музику говорили багато. Тоді ж виникла ідея популяризації магічного танцю, який захоплював в коло чимало чоловіків та хлопців нашої громади.

З ініціативи голови громади Ігоря Довірака було створено робочу групу, з цього й розпочалося дослідження історії Аркану та процесу передачі його від покоління до покоління.

Осередком засідань робочої групи стала Публічна бібліотека імені Володимира Грабовецького селища Печеніжин. В ході роботи встановлено зв'язки передачі танцю від досвідчених поводирів до молодих танцюристів, які згодом самі ставали поводирями танцю і гуртували навколо себе нове покоління носіїв Аркану.
Таким чином вдалося встановити сімейні династії поводирів та знаних музикантів, які передали вміння виконувати Аркан сучасникам.

Декілька років збору інформації й дослідження процесу передачі танцю та півроку роботи над аналізом та систематизацією матеріалів, консультації з експертами, погодження з поводирями, засідання робочих груп за участі керівництва громади і, нарешті - довгоочікуваний результат: наказом №2008 Міністерства культури та інформаційної політики України від 5 серпня 2020 року "Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ" внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Пишаємося живими традиціями жителів нашої громади!" - йдеться у дописі.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.