ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Від початку вересня на Франківщині за прогули дітей в школі поліція оштрафувала 30 батьків

З початку цього навчального року поліція виявила 12 дітей на Прикарпатті, які не відвідували школу більш як 10 днів. За це несуть відповідальність батьки – платять штраф.

Загалом у 2019 році в області оштрафували 30 батьків, пише “Репортер”.

Майже у кожному районі є діти, на батьків яких складено протоколи. Вже цього навчального року були такі випадки в Івано-Франківську, Долині, Надвірній, Яремчі, Тисменицькому районі, Коломиї. Це переважно учні 7-9 класів.

«Більшість дітей-прогульників із неблагополучних сімей. Переважно про них нам повідомляли у школі, але двох ми виявили, коли перевіряли неблагополучні сім’ї», – зазначає начальниця відділу ювенальної превенції Нацполіції області Алла Бойчук.

Спочатку причини того, чому дитина не прийшла на навчання, з’ясовують у школі. Якщо зв’язку з батьками немає або вони не реагують на зауваження, а дитини немає вже 10 чи більше днів, дирекція повідомляє поліцію.

«Тоді ювенальна превенція спільно з соцслужбами або працівниками освіти відвідує сім’ю, з’ясовує обставини, – розповідає Алла Бойчук. – Або просто по телефону викликаємо до відділу поліції та складаємо протоколи про адміністративне правопорушення. Опитуємо дитину, батьків, інших членів сім’ї, щоб з’ясувати, чи є поважні причини, що дитина не приступила до навчання. Буває, в дитини конфлікт у школі чи в сім’ї».

Потім матеріал направляють до суду, і вже там призначають санкції. Ситуації, коли учень був у лікарні або батьки раптом повезли дитину за кордон і нікому не повідомили, до статистики не беруть. Хоч, за словами Бойчук, була ситуація, коли дитина не відвідувала школу і з батьками не було зв’язку, але потім виявилося, що вона на лікуванні.

За статтею 184 КУпАП невиконання батьківських обов’язків, у тому числі забезпечення права дитини на освіту, карається штрафом від 850 до 1700 грн. Якщо дитина повторно не відвідує школу довгий час без причини – 1700 – 5100 грн. А якщо доведуть, що батьки не займаються дитиною, її можуть навіть вилучити із сім’ї.