ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В університетах Івано-Франківська бракує студентів на спеціальностях фізика, хімія та біологія. ВІДЕО

В університетах Івано-Франківська та Львова бракує студентів на спеціальностях фізика, хімія та біологія. За словами представників вишів, протягом останніх років абітурієнти відмовляються вступати на природничі спеціальності, пише Суспільне Карпати.

Менш популярними серед абітурієнтів, що вступають до Прикарпатського національного університету, є природничо-математичні науки. Проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин каже, що хоча динаміка протягом останніх років більш-менш стабільна, проте студентів на цих спеціальностях недостатньо. За його словами, схожа ситуація склалася і в інших регіонах України.

"Якщо говорити про природничо-математичні дисципліни, то поки що краще себе показують такі дисципліни, як біологія, математика. Вони, можливо, не втішають, бо хотілося би краще, але у них не такі катастрофічні показники, як, наприклад, хімія, фізика і відповідно середня освіта — хімія, фізика. Там гірша ситуація. Середня освіта, географія зокрема, лісове господарство, агрономія", — каже Сергій Шарин.

Найменше абітурієнтів, за його словами, у 2020-му році вступили на такі спеціальності:

  • "Агрономія" — троє;
  • "Лісове господарство" — троє;
  • "Середня освіта. Хімія" — п'ятеро;
  • "Медична фізика" — 10.

На фізико-технічному факультеті Прикарпатського національного університету готують студентів за спеціальностями: "Фізика та астрономія", "Прикладна фізика та наноматеріали", "Середня освіта. Фізика", "Комп’ютерна інженерія" та "Електроніка". Всього тут навчаються 200 студентів. Щоб вони могли застосовувати свої знання на практиці, тут оновили матеріально-технічну базу. Майже кожен підрозділ на факультеті, розповідає декан Іван Гасюк, має свою лабораторію. Одна із них — лабораторія методики фізики.

"Ми зацікавлені не тільки в тому, щоб, припустимо, абітурієнт, учень школи прийшов до нас. Нам потрібні талановиті діти. Ми говоримо зараз про те, щоб взагалі абітурієнт переорієнтувався з такої суто простішої для вивчення гуманітарної сфери на освоєння дисциплін, предметів фізико-математичного природничого циклу. Таких дітей є менше",— зазначає Іван Гасюк.

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу в інститут природничих наук набирають за трьома спеціальностями – "Екологія", "Науки про землю" та "Прикладна фізика та наноматеріали". Остання спеціальність – нова, тому на неї, розповідає відповідальний секретар приймальної комісії університету Ярослав Коваль, вступників минулого року було менше.

"Що можна сказати про "Екологію" та "Науки про землю", то за останні три роки все ж таки простежується позитивна динаміка в плані кількості осіб, які ми зараховуємо, і які хочуть здобути фах за цими спеціальностями. Якщо порівнювати 2018 і 2020 рік, то на "Екологію" у 2018-му було зараховано приблизно 15 осіб, і в 2020-му році це вже було 23 особи. Якщо говорити про спеціальність "Науки про землю", то у 2018-му році було зараховано 27 осіб, а в 2020-му вже було 33", — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії ІФНТУНГ Ярослав Коваль.

Не кращою є ситуація зі вступниками на Львівщині. Тут у школах не вистачає вчителів фізики, математики, географії, біології та хімії. Одним із університетів, який навчає майбутніх педагогів, є Львівський університет Івана Франка. Він призупинив набір з підготовки вчителів фізики через те, що зменшилася кількість вступників на цю програму.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.