ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Музеї писанки відкрили персональну виставку Тетяни Коновал з Луганщини. ФОТО

"Від Сяну до Дону"" - під такою назвою в Музеї писанкового розпису відкрито персональну виставку заслуженого майстра народної творчості України, членкині НСМНМУ, авторки книги «Писанкова абетка» Тетяни Коновал з Луганщини. 

На виставці представлено близько 400 писанок, написаних традиційною восковою технікою із застосуванням оригінальних прийомів на курячих, гусячих і страусиних яйцях. Зокрема, авторські та писанки різних історичних регіонів України, частину з яких представлено на карті, яку власноруч створила мисткиня.

Тетяна Коновал народилася в шахтарській родині в Донецьку. Дитячі й юнацькі роки минули в селищі Розсипне на Донеччині. Понад двадцять років (до 2014 р.) мешкала в прикордонному Довжанську Луганської області.

Любов до мистецтва та України пані Тетяні прищепила насамперед бабуся, коріння якої походить з Черкащини, а до захоплення писанкарством, що визначило подальшу професійну діяльність, – чоловік. За фахом – учителька образотворчого мистецтва й креслення, педагог з багаторічним стажем, навчає дітей писанкарства та інших видів народного мистецтва. Тепер працює керівником студії писанкарства "Світанок України" в ЦДЮТ Деснянського району м. Києва.

Писанкарка досліджує й відтворює давні зразки писанок різних історичних регіонів України від Сяну до Дону, а також пише авторські писанки за оригінальною технологією, віднайшовши власний неповторний стиль. У своїх мініатюрних розписах писанкарка майстерно інтерпретує традиційні мотиви, відтворює сучасну історію України, її державну символіку. З-поміж інших вирізняються писанки, написані воском на коричневій шкаралупі та витравлені оцтом у кілька етапів, завдяки чому досягається кілька відтінків натурального коричневого кольору. Тривимірність зображення на шкаралупі запатентовано майстринею та є визитівкою її творчості.

Писанкарка – учасниця багатьох фестивалів, ярмарків, виставок, проводить майстер-класи, зокрема й у прямому ефірі на ютуб-каналі "Tetiana Konoval Pysanky UA". Писанки Тетяни Коновал зберігаються в приватних збірках та колекціях багатьох музеїв, зокрема представлено й в експозиції Музею.

Із першою персональною виставкою в Музеї писанкового розпису відому писанкарку вітали начальник управління культури Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк та широке коло друзів-митців: Олег Кіращук і Світлана Стадник з Коломиї, Віра Борис з Косова, Марія Кіращук з Космача, Валентина Войткова з Хмельниччини, Тетяна Семенець з Тернополя, Надія Волощук з Кремінця, Оксана Соповська з П`ядиків…

Святкової атмосфери мистецькому заходу надали музичні твори у виконанні нашого краянина, лауреата багатьох всеукраїнських конкурсів Віктора Пашника та учениць Коломийської дитячої музичної школи №1 ім. А. Кос-Анатольського Іванки Захарук і Яринки Будзуляк (клас Оксани Рудик).

Виставка триватиме впродовж місяця.

АВТОР: Оксана ЯСІНСЬКА