ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В МОЗ назвали перелік симптомів COVID-19, з якими передбачена госпіталізація

В МОЗ назвали перелік симптомів COVID-19, з якими мають госпіталізовувати. Про це сьогодні на  брифінгу розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як.
 
Наказом МОЗ від 27 жовтня внесено зміни до стандарту, що стосується первинної медичної та лабораторної поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.
 
Наразі госпіталізація передбачена для осіб з підозрою чи підтвердженим коронавірусним захворюванням, які мають хоча б одну з ознак: частота дихання менше 10 або більше 30 за хвилину, сатурація менша або дорівнює 92%, порушення свідомості, симптоми хвороби середньої важкості у пацієнтів, які мають тяжку супутню патологію.
 
МОЗ інформує про те, що проведення тестування мобільними бригадами здійснюється безкоштовно. Підставою для виїзду до пацієнта такої бригади є направлення фахівця, який лікує особу, або лікаря-консультанта екстреної медичної допомоги.
- Доцільність направлення пацієнтів на обстеження ПЛР визначається лікарем, відповідно до стандартів надання первинної медичної допомоги, що затверджені наказом МОЗ №722 від 28.03.20.
- Змінами до наказу МОЗ №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» розширюється перелік послуг, що надаються надавачами ПМД, в частині забезпечення відбору зразків матеріалів для тестування на SARS-CoV-2. Тобто передбачається внесення можливості проводити експрес-тестування сімейними лікарями. Крім того, доопрацьовуються зміни до наказу МОЗ №455. Згідно з оновленнями, лікарі амбулаторних поліклінічних закладів зможуть видавати листки непрацездатності особам до 15 днів без прив’язки до місця реєстрації пацієнта.
- Минулого тижня МОЗ долучилось до низки міжнародних зустрічей “Дні інсульту”. Щороку в Україні від ГМІ страждає близько 120 тисяч осіб. Своєчасно надана медична допомога може врятувати життя багатьом пацієнтам та зменшити ризики інвалідності. Організація такої допомоги – один з пріоритетів МОЗ. У 2021 році в програмі медичних гарантій в пакеті послуг ЕМД передбачено введення додаткових стимулюючих коефіцієнтів за правильну маршрутизацію пацієнта з підозрою на ГМІ.