ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

В Америці “трава не зеленіша”, або Україна очима американця

Дружні дискусії англійською щовівторка збирають тих, кому цікаво вивчати англійську мову, практикувати і удосконалювати її. За одним столом зустрічаються вже впродовж декількох років вчителі англійської мови та інших предметів, учні шкіл, бізнесмени та всі, хто хоче поспілкуватися  з носієм мови.

Англійський клуб зараз діє завдяки тому, що в серпні 2018 року на запрошення Асоціації економічного розвитку Коломийщини до нашого міста приїхав новий волонтер Корпусу Миру США Рендел Коллетт. 

Ренді - родом з Техасу, працював більше 25 років в галузі бізнес-лідерства, консалтингу та менеджменту в різних штатах. Вже два роки він перебуває в Україні як волонтер і планує залишатися в Коломиї ще на один рік.

Тема для розмови знаходиться завжди. 

Учасники клубу можуть запитати Рендела, про що завгодно, і він завжди радо ділиться своїм досвідом і спостереженнями. Особливо цікаво порівнювати життя в Америці та Україні. Як американець Ренді підмічає речі, які ми зовсім не цінуємо.

 - Ренді,  чи подобається вам осінь в Коломиї?

- Дуже, у нас в Техасі немає всіх пір року - лише літо і трохи зими. 

- Ви вже живете в Коломиї більше року. Що помітили  таке, що в Україні є іншим, ніж в Америці? 

- По перше, це - транспорт. В Україні понад 70% населення користується громадським транспортом. В Америці громадського транспорту дуже мало, і ним їздять найбідніші верстви населення. В Америці  я їздив лише шкільним автобусом і літав літаком в сусідній штат до родичів. Тому всі купують машини. Якщо у вас там немає машини, то ви не зможете потрапити ні до школи, ні на роботу, ані до супермаркету. Всі міста поділені на сектори. Наприклад, у житловому секторі всі будинки лише житлові, і в радіусі 20 хв. їзди автомобілем там не буде жодного магазину. Тому навіть за хлібом доводиться їхати у сектор міста, в якому тільки магазини. Нова машина коштує приблизно так само, як і в Україні, але завдяки вищим зарплатам кредити на авто значно доступніші. Що цікаво, лише в Україні я вперше їхав поїздом, і мені дуже сподобалось. 

Друге, що мені імпонує в Україні, і чого майже не залишилося в Америці, це те, як кілька поколінь  живуть разом, допомагають одне одному. У нас набагато менше спілкування між батьками і дітьми, і вони практично зовсім не живуть разомЯ помічав, що в Україні батьки часто допомагають доглядати онуків, у людей міцніші зв’язки. В Америці ж якщо молода людина все ще живе з батьками, то буде старатися цього не афішувати. Вже в молодому віці, навіть в старших класах, діти починають заробляти самі, стають більш незалежні, я пішов на свою першу роботу вже в 16. 

І ще одне. Мені, до прикладу, 55 років, і я усвідомлюю, що середньостатистичний українець такого ж віку пережив набагато більше соціально-економічних змін: розвал Союзу,  перебудову з комунізму, соціалізму в капіталізм. Величезна інфляція, яка залишила людей за межею бідності і змусила виїжджати за кордон або виживати в надзвичайно скрутних умовах тут. В Америці набагато стабільніше життя. Устрій нашого життя так радикально не змінювався за такий малий період часу. Україна - це молода держава, у якої все попереду.

- Чи існує проблема з працевлаштуванням в Америці?

- В Америці легко знайти некваліфіковану роботу. Завжди потрібно багато працівників, які готові виконувати важку фізичну працю. Але випускнику коледжу нелегко влаштуватися на роботу за своєю спеціальністю, бо роботодавці вимагають мати попередній досвід роботи. Але виникає питання "Де ж його взяти?". Випускник коледжу, зазвичай, не піде працювати офіціантом. Для чого ж тоді було навчатися кілька років і брати приблизно 30000 доларів кредиту на освіту? Саме тому багато випускників коледжів стають волонтерами Корпусу миру. Для них ця програма передбачає замороження відсотків по оплаті кредиту на навчання. Таким чином вирішується проблема з погашенням кредиту і набуттям попереднього досвіду роботи. Робота волонтером в Корпусі миру вважається дуже престижною. І американські працедавці завжди охоче беруть на роботу колишніх волонтерів.

- Чи помітили ви якусь різницю у освіті?

- Навчання онлайн і домашнє навчання стало популярним останнім часом в Америці. Багато дітей віком до 10 років не відвідують школу, а навчаються вдома з мамою і йдуть до школи лише в старших класах. Ці діти часто мають навіть кращі результати, ніж їх однолітки в звичайних школах. Навчання в коледжах стає щораз дорожчим. Я працював під час навчання і міг платити з невеликою допомогою батьків, зараз це практично неможливо. Студенти магістри дуже часто мають борги за навчання  - близько 30 000$ і після закінчення виплачують ці суми по 10 років.

- Чи є в Америці корупція?

- Так, але різниця в тому, що в Америці більше спійманих на хабарях і покараних. В Україні для більшості таке сходить з рук.

- А  що говорять зараз, після виборів, в Америці про Україну?

- Американці мають досить своїх проблем і Україна їх мало цікавить. А моя думка така, що Україна - зовсім молода країна, а зміни потребують багато часу. Суспільство є патріархальним вже довгий час, і це особливо помітно в Україні. Мені здається, що якби жінки брали більше участі в політиці, це би покращило ситуацію в країні. На відміну від США, жінок в Україні приблизно 55%, і якби жінки хотіли, то лише через голосування могли би змінити країну. Як мінімум, жінки не хочуть посилати дітей на війну... В нашому світі потрібно більше співчуття, а це почуття притаманне жінкам. Жінки в політиці більш схильні до компромісів і домовленостей, ніж чоловіки, які хочуть воювати заради власних амбіцій. Жінки краще розуміють, що лідери сусідньої країни теж мають дітей.

- Чи відрізняються пріоритети в українських і американських жінок? 

- Навіть дуже. Якщо в української жінки на першому місці відносини, сім’я, діти, то в американської - це кар’єра. Тому не дивно, що вони більш фінансово незалежні у відносинах. Але в нашому суспільстві теж відбуваються зміни: жінки боролися за власну незалежність, а тепер прагнуть, щоб їх жіночність більше цінувалася. Помітно, що в Україні більш виражені гендерні ролі, і це видно у вихованні дітей, відносинах, роботі. В Америці все частіше батько, а не мати, бере відпустку по догляду за дитиною. Але у нас жінки все ще мають трохи нижчу зарплату, ніж чоловіки, в Україні це теж яскраво помітно.

Розмову вели і записали учасники англійського клубу Вікторія, Ольга і Лілія.

Англійський клуб з Ренделом відбувається щовівторка о 17:30 год. в офісі Асоціації економічного розвитку Коломийщини (вул. І. Вагилевича, 3). Долучайтеся!