ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Уляна Мандрусяк: "Традиції – пріоритет у роботі всіх клубних закладів"

9 листопада в Україні відзначають День працівників культури та майстрів народного мистецтва. Журналісти «ДК» поспілкувалися з очільницею коломийської культури, заслуженою працівницею культури Уляною Мандрусяк про здобутки, проблеми та мрії галузі.

Протягом року працівники культури організовують наймасовіші заходи міста: фестивалі, конкурси, свята тощо. Пріоритетними серед них вважають ті, що спрямовані на збереження традицій, розвитку духовності та підтримку патріотичного духу коломиян.

Нагороди та здобутки

У МПК «Народний дім» діє 20 аматорських угрупувань: від курсів крою та шиття - до об’єднання письменників «Суцвіття» та танцювальні колективів. 10 з них носять звання «народний». Вони постійно працюють над собою, їздять на конкурси та здобувають перемоги не лише в Коломиї, а й за межами міста, області, держави.

Зокрема, театр поезії «Орфей» щорічно бере участь у конкурсі читців імені Тараса Шевченка та щороку привозить з Івано-Франківська або перше місце, або гран-прі. Цього року - гран-прі. Тож на третій тур традиційно їздить до Києва.

Танцювальний колектив «Сварга» нещодавно привіз перемогу з Болгарії. Вокальний ансамбль «Серпанок» - з Латвії, а вокальна студія «Star Dream» відвідала  міжнародний конкурс сучасної пісні в Італії й виборола шість нагород у різних номінаціях.

Коломия фестивальна

Левова частка фестивалів у місті проводиться саме за ініціативи міського Управління культури. Перш за все, йдеться про фольклорні «Писанку» та «Покутські витоки». А ще цьогоріч Коломия приймала в себе «Покутські джерела» - обласний мігруючий фестиваль.

«Це були Х ювілейні «Покутські джерела», й ми гідно їх представили, як годиться столиці Покуття, - каже Уляна Мандрусяк. – Поважні гості з усього Покуття приїхали до нас та були вражені рівнем проведення. Наступного року «Покутські джерела» пройдуть уже в Тисмениці».

А ще на цей рік запланований фестиваль із 33-літньою історією, присвячений 110 річниці від дня народження Анатолія Кос-Анатольського. На час проведення Коломию відвідують відомі професійні виконавці.

«Були роки, коли було дуже тяжко, - згадує пані Уляна, - але за всі 33 роки ми не зробили жодної перерви. Керівники міста завжди знаходили кошти, щоб фестиваль жив. Зокрема, цього року очікуємо 50 музикантів симфонічного оркестру Луганської філармонії. Це – такий собі місточок між Сходом і Заходом».

Коломияни часто цікавляться інформацією про щорічні заходи. Любов до високого справжнього мистецтва в мешканців нашого міста виховане, вважають в  Управлінні культури.

Окрім того, проводяться традиційні забави з нагоди свят Великоднього та Різдвяного циклів, приїжджають відомі на всю країну виконавці. Цього року таких було 17.

«Ми забезпечуємо дозвілля коломиян не тільки силами наших колективів, - продовжує Уляна Мандрусяк. - Підтримуємо і народне, і професійне мистецтво, і все, чого Коломия потребує».

Про наболіле

Найнагальніша проблема - з будівлею Народного дому, адже це – історична пам’ятка місцевого значення. Її реконструкція потребує великих капіталовкладень. Приміщення потребує капітального ремонту та гардеробу. Окремий біль працівників культури – відвідування заходів.

«Коломияни ходять на концерти, та хотілося б, щоб вони частіше відвідували й національні заходи. Щойно я прийшла працювати, - згадує Уляна Мандрусяк, - містяни потребували українського духу, а сучасна молодь, мабуть, уже не настільки».

Однак, Управління культури дбає не лише про виховання молоді. Щомісяця тут збирається клуб для людей похилого віку. Старші люди  спілкуються між собою, слухають музику, танцюють, для них готують цікаві розповіді. Три муніципальні колективи та музичні школи забезпечують музичний супровід цих заходів. Люди старшого покоління з нетерпінням чекають цих зустрічей.

Майбутнє залежить від нас

Колектив Управління культури прагне розвиватися: планують впроваджувати сучасні форми роботи та хочуть започаткувати нові фестивалі. Оскільки більшість проблем пов’язані з матеріально-технічною базою, акцентуватимуть на участі в ґрантових проєктах.

Найзаповітніша мрія – відновити приміщення товариства «Сокіл» на вул. Петлюри (молодіжний центр). Щоб розпочати та завершити роботи там, необхідні мільйони гривень. Та працівники культури не опускають рук і продовжують шукати меценатів.

Попри те, що основна робота відбирає багато сил, Уляна Мандрусяк знаходить сили й на благодійність:

«Я маю честь співпрацювати з Міжнародним благодійним фондом «Покуття», ініціатором якого є наш земляк Андрій Іванчук. Його любов до своєї землі, міста надихає. Він розуміє потреби інших і хоче кожному допомогти. Я пишаюся тим, що є частинкою цього».

Культура – це те, що робить нас самодостатніми та цікавими. Тому неможливо переоцінити вклад тих, хто розвиває нас духовно.

«Працівники культури створюють гарний настрій коломиянам, залишаючи свою родину та роботу, не зважаючи на погоду, вихідні чи свята, адже переважно дозвілля громади забезпечують саме в святкові дні. Щиро дякую їм всім, їхній професійності, самовідданості та жертовності. Бажаю, щоб у їхніх домівках і на роботі все складалося якнайкраще!» – привітала колег Уляна Мандрусяк.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА