ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Український народний хор "Коріння" з Канади завітав до Коломиї

Хор "Коріння" заснований в місті Калґарі (Канада) більше 25 років тому вихідцями з України в 2-3 поколіннях, які бережуть традиції, поширюють нашу пісню по всьому світу. Вперше в рамках туру "Лети наша пісне" вони завітали на свою Батьківщину.

Хтось із них народився тут, проте більшість хористів - канадійці. Їхні батьки, діди-прадіди свого часу емігрували до Канади.

Вчора в МПК "Народний Дім" відбувся їхній концерт. З організацією допомогли благодійники з фонду "Коник Хелп".

"Окрім мистецької, захід ніс також благодійну мету - допомогти онкохворому Михайлику Клапчуку. Хлопчик уже восьмий рік бореться із Лімфомою Беркіта, гепатитом В і С. Нам неабияк приємно та велико приймати канадську делегацію в нашому місті - людей, які бережуть нашу культуру, культивують і зберігають українські цінності. Загалом вдалося зібрати 4840 гривень на лікування хворої дитини. Кошти одразу були перераховані на рахунок матері хлопця", - ділиться заступник директора БО БФ "Коник Хелп" Віталій Бирчак.

Людина, без якої Коломия не була б включена до туру - Юрій Федорів - коломиянин, добрий товариш сім'ї диригентки хору та її чоловіка Роберта:
"То - наші друзі ще зі студентських років. Ми познайомились із ними через брата моєї дружини, котрий виїхав до Канади в 1990-му році."

Роберт - студентський товариш шурина пана Юрія, який дуже багато разів приїздив до України та кілька місяців жив у Коломиї. Він народився та мешкав у Канаді, проте завжди цікавився своїм корінням. Він - дуже цікавий чоловік. Читав багато інформації, отримав доступ до архівів і дізнався все про своїх рідних. Знайшов родичів у третьому поколінні, які досі живуть в Україні. Він жив і працював у Львові, прагнув відчувати себе українцем. Потім свого часу повернувся до Канади.

"Ідея провести захід в Коломиї виникла після того, як весною подзвонив мені Роберт і розповів про всеукраїнський тур, який відбуватиметься виключно в містах обласного значення. Проте, вони дуже хотіли завітати до Коломиї. Місто, власне, географічно дуже підходило по їхньому маршруту. І тут, в нашому місті, ми прагнули зробили благодійний концерт у співпраці з благодійною організацією. Зупинились на "Коник Хелп", адже знаємо про акції, які вони проводять, працю, яку здійснюють, а ще в них постійно висвітлюється інформація про те, кому збираються кошти, що робиться", - згадує Юрій Федорів.

Прадідусь Роберта Калиновича - високого, чорнявого канадійця з українським корінням - виїхав із України 120 років тому. Він вільно володіє українською, адже майже 7 років жив тут. Проте, рідна мова – англійська:

"Ми задоволені концертом. Дуже раді співати для мешканців Коломиї. Люди постійно аплодували, дуже тепло нас прийняли - за це ми неабияк вдячні. А ще нам дуже приємно співпрацювати з організацією "Коник Хелп". Це - люди, які роблять потрібні речі. Сьогодні виручені від виступу кошти підуть на лікування хворого хлопця."

Всі представники хору - в ошатних вишиванках, виконаних у жовто-синій кольорах. Власне, їх виготовляли львівські майстри. 

Також ми поспілкувались із керівником Українського народного хору "Коріння" та диригентом із 7-літнім стажем Іриною Мельник-Калинович. Вона народилась в Україні, проте живе в Канаді. Її чоловік - пан Роберт, родина, якого виїхала до Канади ще в першій хвилі еміграції. 

"Розпочали ми з Києва. Там мали спільний концерт із хором "Дарничанка". Також співали Святу Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього. Виступали в Кропивницькому, потім вирушили до Одеси, де в УГКЦ співали Літургію. Не сприйміть як хизування, але ми співали й для військових у госпіталі, мали творчу зустріч із місцевим колективом. Наш тур дуже різноплановий: великі концерти в театрах, в таких гарних залах, як ваш, згодом нас чекає в Івано-Франківську. А закінчення цієї неділі буде в Львові. В п’ятницю ввечері в храмі біля УКУ матимемо концерт, а на наступний день - у військовій частині. В неділю ми співатимемо в Домініканському соборі об 11:00", - розповідає пані Ірина.

Частково допомагають здійснювати тур різні організації, діаспоряни, та все ж основну частину оплачують самі хористи.

Читайте також: Прикарпатців запрошують до Гошева на Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва

 

В репертуарі хору - чимало християнських пісень, багато лірики, є й жартівливі пісні. Проте, всі без винятку викликають овації та радість залу. Вони - світочі, що несуть українську пісню, культуру закордоном та у цілому світі, привідкривають завісу бездонної глибини, мелодику та багатство нашої музики, творять. І поки є люди з істинним українським корінням, які вкладають свою душу і серце в творчість, доки буде Україна.

Фото: Назар Сілецький