ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Печеніжині ентузіасти відновили могили братів Вінцензів. ФОТО

У відомого польського письменника Станіслава Вінценза, уродженця села Слобода і відомого на весь світ своєю повістю "На високій полонині", було два брати. Обидвоє братів жили в Печеніжині й обидвоє там поховані на старому польському кладовищі у 30-х роках минулого століття.

Про цей факт мало хто знає, але про нього засвідчують написи на двох могилах, розташованих поруч. В одному склепі спочивають останки Александра Вінценза, в другому – Кароля Емануеля Вінценза. Перша могила-склеп скромна, а друга – високомистецький скульптурний витвір на сакральну тематику.

Мешканці кількох хат, які буквально сусідують з могилами Вінцензів, стверджують, що могили залишені напризволяще й ніхто за ними не дивиться. Мало того, склеп одного з братів був осквернений – хтось відбив вхідну плиту, витягнув труну й поглумився над скелетом. Очевидно, сподівався натрапити на золоті зуби, довідавшись, що небіжчик працював стоматологом…

Депутат районної ради місцевий уродженець Юрій Вінтонів організував кількох місцевих жителів на відновлення вигляду двох могил. Чоловіки звільнили склепи від кущів, чагарників та дикого винограду, облагородили місце поховання людей з відомим на весь світ прізвищем.

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА