ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломийському навчально-науковому інституті відбувся міжобласний науково-практичний семінар

Викладачі кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту провели Міжобласний науково-практичний семінар «Українська література в контексті сучасних освітніх завдань» для вчителів української мови та літератури з Миколаєва та Миколаївського району Львівської області.

Завідувач кафедри філології, доктор філологічних наук Олександр Солецький розповів учасникам семінару про сучасне українське літературознавство і світовий науковий контекст, а також про досягнення кафедри філології, адже впродовж 2018 року кафедра видала три одноосібні монографії, інформує Дзеркало медіа.

Викладач кафедри філології Галина Волощук виступила з доповіддю на тему «Методика викладання теми Голодомору в школі: традиції та інновації». Науковець поділилася своїми напрацюваннями з учасниками семінару:

«У багатьох країнах світу спостерігаємо важливі інновації в галузі освіти, відбуваються зміни і в сучасній Україні, де триває процес розбудови Нової української школи. Сьогодні варто говорити про нові методики та нові дослідження Голодомору, який відбувся в 1932-1933 рр. на українських землях. Ефективне навчання потребує використання технологій, які не тільки допомагають здобути знання, а також розвивають соціальні та інтелектуальні навички, необхідні громадянам демократичного суспільства. Увага до текстів, ретельне вивчення джерельної бази – важливий компонент дослідницького мислення. Кожна думка учня чи студента має право на існування, адже асоціації продукують інші асоціації. Для вивчення теми «Голодомор 1932-1933 рр. на українських землях» варто також проводити бінарні уроки з історії, літератури, образотворчого мистецтва та географії, адже інтеграція сприяє формуванню в учнів цілісного уявлення про проблему, створює атмосферу активної взаємодії учнів, а також оптимальні умови для розвитку і активізації пізнавальної діяльності. Адже геноциду передують дегуманізація, переслідування, дискримінація, знущання (bulling)».

Методисти Миколаївського районного відділу освіти Тетяна Лутчин, Олександра Грабовенська та директор Миклаївського музею Уляни Кравченко і Миколи Устияновича Марія Ганич висловили подяку за організацію та проведення міжобласного семінару в Коломийському навчально-науковому інституті.

В рамках семінару доцент кафедри філології Микола Васильчук провів учителів з Миколаєва «стежками Коломиї». Проходи містом у його товаристві перетворилися на кількагодинні лекції між декорацій у стилі Дунайської монархії (мова йде про Коломию). Відомий письменник та літературознавець Микола Васильчук в єдине тло оповіді про Коломию вмістив факти з історії, культури, свій життєвий, видавничий і літературний досвід. Все це дало вчителям-учасникам семінару уявлення не лише про Коломию й околиці, а й потужний незаформалізований заряд любові до рідної землі і відчуття власної відповідальності за її сьогодення і майбутнє.