ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломийській громаді триває боротьба з борщівником

Цього разу проінспектували місця у Кубаївці та Саджавці, де, пропри постійне знищення, борщівник все одно відновлюється і швидко поширюється вздовж доріг, заходить в ліси, на береги потічків і в зарості чагарників. А це дуже гальмує боротьбу з ним. Проте наші комунальники не здаються і все одно стримують розростання, повідомляє Коломийська міськрада.

Також і дехто з жителів Саджавки та Кубаївки долучається, знищують борщівник на прилеглій до їхніх обійсть території.

А ми принагідно нагадуємо, що знищити цю отруйну рослину можна лише спільно. Тому допоможіть працівникам комунальних служб, повідомте про борщівник, якщо побачите його на вулицях громади, та допоможіть його знищити, хоча б вчасно скосіть, щоб не дозволити розмножитися, якщо він виріс на вашій ділянці. 

Що не можна робити, знищуючи зарості борщівника, радять фітосанітарні інспектори.
•  Скошувати рослини борщівника в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту (якщо тільки скошені рослини не будуть тут же спалені, або якось інакше знищені відразу після скошування).
•  Допускати скошування в момент осипання насіння з рослин, бо це сприятиме більшому розповсюдженню рослин.
•  Під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла (найкраще одягнути водонепроникний одяг, бо сік рослин, що ввібрався в одяг, торкається тіла, і проникає в нього, якщо не змитий протягом доби; при попаданні на ці місця сонячного світла (ультрафіолету) буде сприяти утворенню дерматитів за типом опіків).
•  Якщо рослини були скошені, то їх одразу необхідно прибрати в купу і спалити, або насіння має бути знищене іншим доступним і ефективним способом.
•  Скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці. Бо генеративний пагін борщівника має в стеблі великий запас поживних речовин, який є достатнім, щоб у скошеній рослині, насамперед, в парасольці, дозріло насіння, яке вже зав'язалося (тобто дійшло до воскової фази стиглості, яка є цілком достатньою, щоб навесні з цього насіння вже виросли нові рослини).
•  Скошувати або зрізати рослини, коли на них вже дозріли плоди, і робити це у вітряну погоду, що сприятиме поширенню виду на нові території.
•  Не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись тощо.Листя і плоди борщівника багаті на ефірні олії, які містять фуранокумарини — фотосенсибілізуючі речовини, які при потраплянні на шкіру можуть викликати фотохімічний опік.