ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї вже місяць триває будівництво дзвіниці, яка матиме карильйон. На освячення очікують Блаженнішого Святослава

Вже місяць у Коломиї біля церкви св. Йосафата триває будівництво дзвіниці, яку будує БФ "Покуття". Це подарунок від нашого краянина, засновника фонду Андрія Іванчука та його родини.  1 березня відбулося закладання капсули під будівництво, відтоді роботи тривають щодня. Дзвіниця матиме власний карильйон з 51 дзвоном і охоплюватиме чотири повні октави. Дзвони виготовляють у Нідерландах. Мало міст в Україні, та й за кордоном можуть похизуватись своїм власним карильйоном, адже його цінність і невимовне звучання не описати.
"Дзвіниця буде повністю автоматизованою, її об’єднають з годинником на ратуші – буде такий собі передзвін, – розповідає фундатор Андрій Іванчук. – Ми плануємо запрошувати видатних музикантів, які гратимуть на карильйоні. І я впевнений, що кожне свято відбуватиметься за участі нашої дзвіниці і вона відіграватиме значну роль у духовному житті міста. Також велике значення має спосіб вилиття дзвонів, щоб через 100 – 200 років вони так добре звучали,  як на момент встановлення. І для цього ми обрали найкраще, що зараз є у світі".
БФ "Покуття" планує відкрити дзвіницю 3 серпня. Очікують приїзду на освячення Глави Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука. "На цьому етапі будівництво випереджає графік. Фірма-підрядник є насправді професіоналом у своїй справі та викладається по максимуму. Працівники працюють з 8 ранку до 6 години вечора щодня.  Зекономлений час ми плануємо витратити на налаштування системи карильйонів, яка вимагає кропіткої роботи та займає багато часу", - розповідає відповідальний за проект Назар Тодорів. "Кожен з нашої бригади робить все, що у його силах, оскільки розуміє, що дзвіниця повинна бути побудована в стислий термін. На нас лежить велика відповідальність перед коломиянами та церквою. За 31 день ми встигли вирити котлован, провести трамбування різними шарами піску та щебеню, - розповідає прораб Віталій Гуменюк, - також ми залили монолітний фундамент та розпочали відливати стіни дзвіниці. Це важливо, адже уся дзвіниця має бути суцільною металобетонною конструкцією, яка має  міцно стояти століттями". Як зазначив правлячий Архієрей Коломийської єпархії УГКЦ Кир Василій (Івасюк), будівництво дзвіниці – це відновлення нашої історії.
"Колись на цьому місці була дзвіниця і в 1946 році її не стало. Її зруйнували. Зараз ми живемо в часи незалежної України, і ці речі потрібно відновлювати. Хотілося б, щоб ця дзвіниця так само зайняла достойне місце. Цей проект, який я бачив,  направду гарно зроблений. І це заслуга  коломиянина Андрія Іванчука. Цей чоловік робить дуже багато для нашого міста. Хочеться, щоб Коломия гордилася і цінувала таких людей, які дбають за те місто, звідки вони походять".
Соломія МАРДАРОВИЧ Читайте також: Унікальне звучання та дзвони з Нідерландів. Яким буде карильйон у новій дзвіниці в Коломиї