ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї відбулось відкриття виставки колекції "ДЗВІНКО": Поєднання Традиції та Сучасності

 Той світ, де кожна нитка сплетена історією, а кожен шов наділений магією минулого, завжди зачаровує своєю неповторністю. Уявіть собі виставковий захід у  залі, пронизаному запахом старовини та ароматом  льону ! Він вже заворожує своєю величчю та неповторністю.

 

  В залі Коломийської філармонії ім. О. Козаренка відбулося відкриття виставки ,,ДЗВІНКО” мисткині Ліди Шпак для майстерні Магди Дзвін.  Дійство почалося …зазвучала тихесенько, заворожуюче музика. Це була мелодія минулого, що переливалася в сучасність. Вона відображала той неповторний дух, який притаманний українській культурі - вічний пошук краси та гармонії у світі хаосу, війни. І підкреслювала, водночас силу Духу народу, який веде боротьбу з ворогом…Яскравим поєднанням цього була демонстрація колекції  “ДЗВІНКО” вихованками Народного ансамблю танцю “Сварга” та Народного ансамблю танцю “Покуття”( керівник Заслужений діяч мистецтв Мирослава Воротняк ).

 

  Колекція "ДЗВІНКО", створена  дизайнером Лідією Шпак,  вплітає в себе  містичний шарм старовини та сучасності. Вдало поєднано  техніки та текстильні матеріали з дизайном і модними авторськими  тенденціями, створені при цьому  унікальні та вражаючі образи. Ці твори текстильно художнього  мистецтва є яскравим виявом того, як традиційне українське  національне вбрання перетинаючись зі світом моди, утворюють щось зовсім нове, але в той же час багато насичене історією.

 

 Засновниця майстерні  Магди Дзвін, поетка, волонтерка Оксана Печарська – жінка з непохитною вірою у справедливість та творчу енергію, що не має меж. Сама ідея заснування Майстерні Магди Дзвін несла у собі більше, ніж просто бажання творити. Вона проторувала свій шлях в дні, коли небеса над Києвом плакали кров'ю й надією. Власне, це була її відповідь на крик душі, на спрагу серця за щирістю та гармонією. Протягом років Майстерня Магди Дзвін стала  центром, де народжуються не лише нові ідеї та проекти, а й зберігать і розвивають традиційні техніки вишивки, ремесла.

     Мистецтво розуміти і відтворювати традиційні українські вбрання - це не просто процес, але і свого роду мантра, яка зберігає той культурний код, який так важливий для нашого народу. Колекція "ДЗВІНКО" є своєрідним маніфестом, що відкриває перед нами світ, де кожний предмет ансамблю  - це не просто предмет, але й шедевр мистецтва, що відтворює в собі всю красу та глибину української культури.

Автор: Тарас Косович

Фото: Василь Іваночко