ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї відбулася презентація книги "Курс 302", присвяченої історії військової авіації на Прикарпатті

Автором книги є військовослужбовець одного з підрозділів повітряного командування «Захід» Повітряних Сил Збройних Сил України капітан Назарій Палагіцький. 

Захід відбувся за участю військовослужбовців Коломийського гарнізону, а також цивільних поціновувачів військової історії, пише Армія.Інформ. 

— У лавах військових авіаторів я з 2016 року, — розповідає автор книги. — Наш підрозділ базується в місті, яке було пов’язано з військовою авіацією ще з часів Першої світової війни. Але якихось узагальнених історичних джерел про це не було. Лише розрізнені факти, які потребували систематизації та підтвердження. Тому я вирішив взятися за комплексне дослідження цього питання.  

 Офіцер розповів, що на написання книги він витратив близько трьох місяців. Дуже активно використовував як інформацію, що є і в українських архівах, і в закордонних джерелах, зустрічався з місцевими краєзнавцями, які виявили зацікавленість у дослідницькій роботі військовослужбовця.

— У книзі я осягнув період, коли в Коломиї вперше приземлилися військові аероплани армії Австро-Угорщини. Їхній авіапідрозділ спочатку брав участь у бойових діях на Сербському фронті. А згодом був перебазований на Прикарпаття для протидії військам російської імперії. Далі тут перебували авіатори Речі Посполитої, радянські та німецькі авіапідрозділи в часи Другої світової війни, — говорить капітан Назарій Палагіцький. — Кожен із цих періодів є цікавим як в історичному сенсі, так і в контексті вивчення еволюції військової авіаційної техніки, засобів зв’язку, ППО та облаштування летовищ. Гадаю, вона буде цікавою насамперед історикам та краєзнавцям.

Книгу офіцер видав власним коштом. Наклад невеликий — близько 200 примірників. Говорить, що буде передавати примірники видання до бібліотек та навчальних закладів краю. Також, каже він, не збирається зупинятись на досягнутому і продовжить дослідження в царині розвитку військової авіації на теренах України.

АВТОР: 

Фото з архіву Назарія Палагіцького