ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї триває реставрація церкви Благовіщення

Триває відбудова найдавнішого храму Коломиї -Церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії.

Храм збудований на дубових підвалинах з тесаного ялицевого дерева, вірогідно майстром зі Снятина. В 1845 році її перебудову здійснив відомий майстер з присілку Коломиї Іван Равюк. До нефу добудували два крила. Їх покрили двосхилими дахами.

Одночасно з перебудовою встановили новий золочений чотириярусний іконостас. У 1944/45-х роках за пароха Олександра Русина інтер'єр покрили орнаментальним олійним розписом Ксенія Кічура і Жигмонт Оріховський.

Сьогодні відбудовою церкви займається отець Андрій Танасійчук і парафіяни церкви.

Ми зараз робимо електрику, щоб зимою огріватися – каже священик. Тут було опалення газове. Через це церква випала зі списку кандидатів до Юнеско. Газом не можна опалювати дерево. Першою вимогою Юнеско було ліквідувати котельню і зняти опалювальну систему. Вікна і стелю святилища потрібно утеплити мінватою, за яку маємо борг 15 000 грн. Також нам потрібно 5 батарей вартістю 4500грн. щоб обігірвати церкву.

А от ландшафт церковного подвір'я вже повністю відповідає вимогам ЮНЕСКО. Нещодавно висаджено 41 шт. туї. На початку липня польсько-українська комісія, яка завітала зі Львова, відзначила, що стан церкви повністю відповідає вимогам Юнеско.

Ми також демонтували, почистили і консервували іконостас – прордовжує о.А.Танасійчук. Ремонт даху відремонтовано повністю, відновлена гонта, відновлені хрести на церкві. Я завжди кажу всім коломиянам, пан Андрій Іванчук дав приклад, як треба берегти церкву, Благодійний внесок від Покуття послужив добрим прикладом для інших спонсорів.