ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Коломиї розглядали справу Коцаби: як усе відбулося та чому це важливо 

Сьогодні в Коломиї відбувся суд над журналістом Русланом Коцабою. Точніше, майже відбувся: ні сам підсудний, ні його адвокат Тетяна Монтян, ні прокурор до зали суду так і не з’явилися. Зате присутні були представники ОБСЄ та більше 30 активістів праворадикальних організацій. Але про все по порядку. 

Хто взагалі ці люди?

Руслан Коцаба, “згідно даних досудового розслідування, обвинувачується в державній зраді, перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України й інших військових формувань в особливий період”, - йдеться на сторінці Коломийського міськрайонного суду в соціальній мережі Facebook. Почалося все з відео, відзнятого на камеру власного смартфону, яке журналіст виклав у соцмережу в січні 2015 року. На ньому він закликав бойкотувати нову хвилю мобілізації в Україні під час війни на Донбасі.  

Не менш яскравою особою є адвокат Руслана Коцаби. Тетяна Монтян нещодавно повернулась із непідконтрольних Україні територій. Про це вона відкрито говорить у своєму блозі. Юристка часто дає інтерв’ю російським, кримським ЗМІ, а також ЗМІ так званих ЛДНР. За її словами, в Україні триває громадянська війна. 

“Я займаюся тим, що “відкручую” назад їхню (української влади - ред.) дегуманізацію та показую людям, що насправді тут (на територіях "ДНР" і "ЛНР" - ред.) живуть звичайнісінькі собі люди. Почуваються вони так само приблизно, як і ті, що перебувають на територіях, підконтрольних Києву”, - розповідає Тетяна Монтян в одному з останніх інтерв’ю своєму підзахисному. 

Про перебіг подій у Коломиї 

Щонайменше за пів години до початку засідання під стінами суду зібралося більше 30 активістів - представники націоналістичних і військових організацій, що активно діють на території міста. Усі вони очікували на появу підсудного та його адвоката. 

“Виглядало все як провокація, -  каже керівник коломийського осередку «Правого сектору» Олег Микитюк. - За деякими справами Коцаба вже відбув покарання, однак на цьому не зупинився: не визнав своєї помилки та продовжує діяльність, яка, на наш погляд, протидіє інтересам українського державотворення та захисту українського суверенітету. Ми не розуміємо, чому вони не сидять у тюрмі та чому силові структури правоохоронних органів і СБУ бездіють. Це - відкриті українофоби”. 

Незабаром до гурту долучилися представники Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Чоловіки запевнили, що здійснюють пасивний моніторинг. 

“Ми, як представники спеціальної моніторингової місії, відслідковуємо деякі судові справи. Справа Руслана Коцаби - одна з них, - розповів спостерігач Джорджіо Зельковіч. - Ми відслідковуємо всі справи, що так чи інакше пов’язані з конфліктом на Донбасі” (англійською - ред.) 

Спізнившись майже на годину, судді все ж розпочали засідання. Кримінальне провадження розглядали колегіально (головуючий суддя Калинюк О. П., судді – Беркещук Б. Б. та Веселов В. М.) Проте, тривав розгляд менше п’яти хвилин: спочатку колегія вибачилася за спізнення, мовляв, розгляд попередніх справ затягнувся, а потім заявила, що справа відкладається в зв’язку з неявкою прокурора. 

Наступне судове засідання відбудеться 6 квітня о 10:00. 

“Дзеркало медіа” слідкуватиме й інформуватиме про розвиток подій у Коломиї. 

Юлія МАРЦІНОВСЬКА 

Більше інформації про справу незабаром читайте в коментарі спікера Коломийського міськрайонного суду.