ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Карпатах травмувалися туристи: гірські рятувальники нагадують про правила безпеки в горах

З приходом літа в Карпатах побільшало туристів, охочих відпочити з екстримом. Гірські рятувальники нагадують, що слід робити, аби уникнути травматизму.

Травматичні випадки трапились на траверсі гори Бальзатул, розповідає гірський рятувальник Василь Фіцак. За його словами хоча і є промаркований безпечний маршрут від сідловини до хребта, багато туристів скорочують маршрут йдучи траверсом. Місцями схил дуже стрімкий і небезпечний навіть влітку, інформує Місто.

До рятувальників звернувся старший чоловік, який траверсуючи цей схил, зірвався на сніжнику (на високогір’ї подекуди ще лежить сніг) і вилетів на каміння. Чоловік травмував голову, у нього були сильні забої лобової частини та серйозне розсічення до основи кістки черепа. Надавши допомогу, супроводили його в урочище Погорілець та передали працівникам швидкої допомоги.

Наступного дня рятувальники отримали повідомлення, що на цьому сніжнику знову зрив. Прибувши до місця події, виявили, що зірвалась дитина. Вона зазнала легких травм, обдерла лікті і бедра, сильно перелякалась. Після надання допомоги, вона самостійно в супроводі батьків почала спуск до населеного пункту. Обидва випадки закінчились добре.

Василь Фіцак наголошує: слід  ходити бепечними маркованими маршрутами,  а не скорочувати їх, уникати сніжників і мокрих трав’яних схилів, пересування ними в темний період чи туман.

Не допускайте спуску на целофанових мішках сніжником, оскільки це може призвести до серйозних травм. Опитуючи туристів, дуже мало з них йдучи цим маршрутом рухались маркованою стежкою, – каже рятувальник.

На фото позначено жовтим маркований маршрут, а червоним траверс, яким скорочують.

Нагадаємо: Історія фотографа, який три дні жив з рятувальниками в обсерваторії на горі Піп Іван. ФОТО