ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Івано-Франківську розповіли про український монархізм

В Університеті Короля Данила провели захід, присвячений 770-й річниці з моменту коронації Данила Романовича «Традиції українського монархізму». Перед аудиторією виступили продюсер, автор і ведучий проєктів «Реальна історія», «Україна. Повернення до своєї історії» Акім Галімов і книговидавець, письменник, один із авторів ютуб-каналу «Імені Т.Г. Шевченка» Дмитро Капранов.

«Ми не знаємо точного дня, але достеменно відомо, що наприкінці 1253 року було короновано Данила Романовича. Ми, як заклад, який носить ім’я короля Данила, вирішили зробити захід, цікавий, насамперед, молоді для популяризації історії. Історія вчить нас не лише того, що було колись, але й того, що буде у майбутньому. У нас є король. Король Русі. Багато хто плутає, але він ніколи не називав себе «Данилом Галицьким». Він був з роду
Романовичів, його величали або Данило Романович, або король Данило. Тому такі заходи дають змогу посіяти серед людей долю правди, аби вони розуміли, як правильно термінологічно вживати ім’я цієї однозначно непересічної постаті української історії», – каже проректор Університету Короля Данила Любомир Ілин.

Впродовж навчального року в закладі освіти проходять різноманітні заходи, спрямовані на дослідження історичної постаті патрона Університету Короля Данила, або постаті засновника навчального закладу о.Івана Луцького, присвячені глобальним проблемам правового розвитку чи архітектури.
«Монархізм дуже цікава тема. Кожен з нас щодня і постійно носить із собою підручник історії. Де? В гаманці. Наші гроші – це відбиток історичної свідомості українців. Одна гривня – Володимир, дві гривні – Ярослав, а потім Богдан на п’яти гривнях. А між Ярославом і Богданом – 500 років часу. Якби у нас була 3-гривнева купюра, на ній би був король Данило. Нам Бог дав дуже мало королів, але персоніфікація історії – це один із способів вкласти її в голови людей», – розповідає Дмитро Капранов.

За словами Акіма Галімова, коли ми говоримо про монархізм, важливо усвідомлювати, що він у нас був. Наші політичні моделі, які існували в історії України в різні століття, були абсолютно такими ж, як і в Європі. Це важливо для того, аби усвідомлювати нас, як частину європейської спільноти. Нам багато років поспіль насаджували думку, що ми є частиною російського світу. А насправді ми є частиною Європи. Тому сьогодні важливо розкривати
сторінки історії, розказувати, як воно було насправді і говорити, що ми завжди були частиною європейської політики. У нас були королі. У нас був король Данило.