ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У храмі Благовіщення встановили ікону Богородиці 1730 року. ВІДЕО

Історична подія відбулася у Церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії.

Тут встановили основну окрасу іконостасу - реставровану ікону Богородиці Одигітріі-Дороговказ 1730 року з колекції ікон покійного владики Миколи Сімкайла.

Відновлення іконостасу ще триває, а наступний етап - це реставрація царських воріт.

Детальніше дивіться в сюжеті НТК.

Нагадаємо, коли комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди нашої області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини через її аварійний стан.

Народний депутат Андрій Іванчук зініціював спільно з благодійний фондом "Покуття" реставраційні роботи задля порятунку храму і внесення його до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Реставратори підняли церкву, зробили фундамент, замінили частини, які цього потребували та були аварійними, зміцнили кути і всі стіни. Також замінили на дерев’яні старі металеві церковні маківки, оновили накупольні хрести.

До того ж встановили дренажну систему та водовідведення, замінили старе прогниле перекриття. Гуцульські майстри перекрили церкву ґонтами, які обробили спеціальною технікою "тирою". Перегнилі елементи арки замінили на нові та підготували кріплення під іконостас.

Опісля перейшли до внутрішніх робіт. 

Як зауважив на початку реставраційних  робіт  директор кооперативу "Зодчий" Іван Озарук, все трималося на молитві і могло впасти в будь-який момент.

До теми: Врятована святиня. У церкві Благовіщення відслужили подячну Літургію - завершився перший етап реставрації. ФОТОРЕПОРТАЖ