ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Більшівцях археологи розкопали дитячі скелети. ВІДЕО

Сліди злочинів НКВС жахають досі. У селищі Більшівці, Галицького району, археологи розкопали людські скелети, частина з них – дитячі.

Один із перших скелетів, на який натрапили пошуковці, імовірно, належить 6-річній дитині. Точний вік і стать встановить експертиза.

 "Нам вдалось відкопати два дитячих скелетованих останки, Це десь років 5-6, як казали експерти. Є дещо молодша дитина. А під другим останком вдалось натрапити на дорослий”, – розповідає Ольга Третьякова, керівник науково-пошукових робіт КП “Пам’ять”.

На ймовірне місце масових захоронень працівникам Комунального підприємства "Пам’ять” вказали тутешні мешканці. Адже у попередні роки вже натрапляли на схожі знахідки у різних частинах селища.

У радянські часи Більшівці були районним центром. У 40-х роках минулого століття сюди звозили тіла вбитих вояків Української повстанської армії. Стефанія Луців тоді була ще школяркою. Однак ті моторошні події запам’ятала на все життя.

“Скидали тих партизанів, що побили. Казали – бандити. І діти всі летіли все дивитися. І так пам’ятаю як нині – старенька бабця сиділа і плакала над сином”, – пригадує жінка.

Поховання виявили неподалік будівлі, в якій енкавеесівці свого часу влаштували в’язницю. На стінах підвалу досі збереглися прізвища, ініціали і навіть малюнки ув’язнених українців.

Наразі фахівці продовжують розкопки у цьому місці. Вже знайдено останки 12 людей. Їх згодом дослідить судмедексперт, який встановить вік, стать і причину смерті цих осіб.

Деталі в сюжеті каналу 402: