ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Цього року на Прикарпатті взяли під батьківську опіку 100 дітей-сиріт та 16 всиновили

На Прикарпатті на обліку служби у справах дітей облдержадміністрації перебуває 1315 дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 358 дітей, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах.

Зі 1315 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1026 -  влаштовані під опіку, піклування, повідомляє ІФ ОДА.

В області функціонують 81 прийомна сім’я, куди влаштовано 132 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 10 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), в яких виховується 73 дітей.

У поточному році в сім’ї громадян влаштовано 152 дітей, зокрема: під опіку, піклування - 100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в прийомні сім’ї - 15 дітей (створено 5 сімей), у дитячі будинки сімейного типу - 21 дитина (3 ДБСТ),  усиновлено 16 дітей громадянами України.

Загалом сімейними формами виховання охоплено 93,6 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також на території області перебувають 8 вихованців із 2 дитячих будинків сімейного типу, 3 прийомні сім’ї (5 дітей), 4 дитини з сімей піклувальників, 2 дитини виховуються у державних закладах, які прибули з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

Відповідно до ст. 235 Сімейного Кодексу України працівниками служб у справах дітей здійснюється нагляд за умовами проживання і виховання дітей, які усиновлені, до досягнення ними повноліття. Зокрема, на території області проживає 463 усиновлених дітей. 

Здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей проводиться шляхом відвідування дитини за місцем її проживання щорічно протягом перших трьох років після усиновлення, а в подальшому - один раз на три роки до досягнення дітьми повноліття, про що складаються відповідні звіти. За 8 місяців 2019 року вивчено умови проживання 125 дітей.

Фактів недбалого ставлення усиновлювачів до дітей працівниками служб у справах дітей області не виявлено.