ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ценява знає собі ціну, тому не квапиться нікуди

Село Ценява – ласий шматок пирога для кожної об’єднаної і ще не об’єднаної територіальної громади, бо тут найродючіша в районі земля. Грошова оцінка землі в Ценяві найвища – 43 тисячі гривень за гектар.

А що село тулиться своїми благодатними землями до Коломиї, до Підгайчиків, до П’ядиків, до Корнича, то громади цих населених пунктів воліли б бачити Ценяву в складі своїх сформованих і наразі несформованих ОТГ. Але Ценява не квапиться.

Ось чому ценявська громада, знаючи собі ціну, так довго зволікає з вирішенням територіального питання – до кого пристати.

– Десь два роки тому нас наполегливо тягнула до себе Коломия, – пояснює сільський голова Богдан Томенчук, – приїжджали представники міськради й розказували про всі переваги для села від такого приєднання. Та наші люди розуміють, що місто має свої пріоритети розвитку, а село – свої. Особливо таке село, як наше. Шепарівці з Воскресінцями, які приєдналися до Коломиї, то інша річ. А в нашому випадку недоцільно й нерозумно змішувати одне з другим. Тому відмовилися...

На одному з громадських слухань люди схилялися були в бік Підгайчиків (разом з Загайполем і Джурковом). Але потім передумали. За словами війта, не перестає Ценяву закликати до Матеївців голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук, який має великий вплив на село, тут у нього, як у фермера, найбільше орної землі – 500 гектарів і частина господарства. Він допомагає в розвитку Ценяви. Однак Ценява не має з Матеївцями спільної межі. На шляху розташований Корнич.

Але рано чи пізно, а об’єднатися в ОТГ Ценява мусить. Така державна політика. Власні доходи сільради, щоправда, трохи зросли. Поповнюється сільська казна за рахунок акцизів, плати за оренду землі. 10 – 12 тисяч щорічно стала платити Укрзалізниця за свою колію, яка проходить через село в той час, як торік платила трохи більше тисячі.

Загалом Ценява, можна сказати, не бідує й сама по собі. Тут функціонує відомий на весь округ фтизіопульмонологічний диспансер, гімназія, дитсадок. Майже всі вулиці освітлені. П’ять кілометрів до Коломиї по добрій дорозі. Під боком – П’ядики. Ось до приєднання в П’ядицьку ОТГ й схиляються мешканці Ценяви на сьогоднішній день найбільше, – стверджує сільський голова. Мабуть, так і станеться.

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА

Читайте також: Хто перший загуркоче з аварійного моста у воду? Мости на Коломийщині потребують ремонту, особливо – в Королівці