ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Травма, що змінила життя: історія коломийського тренера Олександра Леська

Олександру Леську - 23, він коломиянин, молодий батько, кандидат в майстри спорту, успішний тренер, та це не повний список його навичок і титулів. Олександр займається оздоровленням дітей, які зневірювались в собі, з поганою осанкою, кіфозами, сколіозами, проблемами з хребтом, а також з аутизмом. Сашко не боїться складних викликів і намагається допомогти всім, хто до нього звертається. Адже свого часу він теж пройшов шлях випробувань, проте не опустив руки.

Травма, що змінила життя

Все почалося з падіння з другого поверху на спину у 13 років. Це був нещасний випадок. Після травми у хлопця з’явився постійний біль. Лікарі діагностували травматичний кіфоз.

"Ця проблема заважала мені бути впевненим у собі, не вистачало батьківської підтримки (Сашко жив без тата, – ред.). Я прагнув бути чоловіком, який може захистити свою майбутню сім’ю та бути прикладом. Повірити в себе допоміг мій дідусь Петро, в якого свого часу теж були проблеми з спиною, а ще він пережив два інсульти… Після першого, завдяки вправам, поставив себе на ноги. Він показував, як в домашніх умовах займатись і розвивати м’язи спини, використовуючи різноманітні прогинання, щоб повернути м’язам потрібний тонус".

КМС з пауерліфтингу

"Через півтора року по тому я відкрив для себе спорт. Разом із товаришем записалися в Коломийську ДЮСШ. Почали займатись пауерліфтингом. Мене навчали заслужені тренери України, майстри спорту міжнародного класу, я їм дуже вдячний за те, що виховали в мені спортсмена", – додає Олександр.

У 16 років починається його спортивна кар’єра. Олександр бере участь в обласних змаганнях, постійно тренується, через кілька років переходить на всеукраїнський рівень змагань, стає кандидатом в майстри спорту. Спорт виробив у ньому впевненість. Опісля здобув ступінь магістра з фізичного виховання і спорту, є спеціалістом в галузі фізичного виховання. Проте він не пішов шляхом своїх наставників з ДЮСШ, а обрав власний – став тренером фітнес-центру "Кляштор", в якому працює досі.

Проєкт "Корекція постави"

"Після року роботи до мене прийшли батько з сином, в якого яскраво виражений гіперкіфоз, видима сутулість. Хлопець, відповідно, комплексував, як свого часу я, тому вирішив допомогти. Згодом у БФ "Коник Хелп" виникла ідея створити новий проєкт "Корекція постави" на базі та у співпраці з Коломийським міським центром первинної медико-санітарної допомоги, куди мене запросили методистом з ЛФК. Кількість дітей постійно зростає. На даний момент діє три групи: в понеділок, середу та п’ятницю – 14:30,15:30,16:30 – відповідно.

Займаючись з дітьми, в кожному бачу себе і прагну допомогти вирішити їхню проблему. В центрі завжди оновлюється інвентар, спочатку тут не було нічого. Завдяки благодійникам, жертводавцям, небайдужим вдалось придбати повністю нове обладнання і почати роботу. Ми проводили безкоштовні семінари на тему сколіозу, порушень постави, запрошували кваліфікованих спеціалістів-нейрохірургів. У рамках проєкту також з дітьми займається масажист. Та все починається з обов’язкового огляду травматолога, який у разі потреби скеровує на рентген, і вже тоді діти із знімком приходять сюди, далі ми малюємо схему лікування. Багато батьків прагнуть швидкого результату, проте проблема сколіозу не виникає за тиждень чи рік, вона виникає поступово і її важко скорегувати. Є складні випадки, які потребують оперативного втручання, відповідно, ми співпрацюємо з міжнародною клінікою нейрохірургії".

Про роботу у фітнес-центрі та поєднання з батьківськими обов’язками

Завдяки цьому проекту до мене почало звертатися ще більше людей з ортопедичними проблемами, травмами спини і не тільки. Однією з таких була студентка з травмованим коліном. Вона прийшла на милицях. Почався реабілітаційний процес. Завдяки тим методикам, які я вивчав в університеті, які опанував за час тренерської діяльності, за 5 місяців вона скинула зайвих 23 кілограми і почала бігати. Заняття в залі – це, насамперед, здоров’я, проте кожну вправу потрібно виконувати правильно. Часто незнання техніки виконання вправ може тільки нашкодити. Стараюсь поєднувати і зал, і проєкт "Корекція постави". А ще моєю мотивацією є сім’я, син, якому от-от виповниться 4 місяці.

Мистецька натура в тілі спортсмена

Олександр має ще одне захоплення – виготовляє прикраси: вироби із золота та срібла, займається художньою обробкою металу. Проводить час в гравіювальній майстерні, там і творить.

Читайте також: Покликана навчати: коломиянка Лілія Дорундяк створила власну компанію та освітній курс в Парижі

 

"У майбутньому плануємо проводити консультації у навчальних закладах, робити зустрічі з батьками, влаштовувати семінари, адже пігулок від сколіозу немає – і не треба чекати, що проблема вирішиться сама, потрібно почати діяти вже зараз".

Автор: Віталій БИРЧАК

Фото: Володимир МАТЕЙЧУК