ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Торік 23 прикарпатці постраждали від укусів змій: як вберегтися

Станом на 28 травня в Україні зареєстровано 7 звернень за медичною допомогою, причиною яких стали укуси змій.

Торік в Україні зареєстрували 363 звернення за медичною допомогою, причиною яких були укуси змій, повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Найбільша кількість звернень було зареєстровано у:

- Львівській області: 59 звернень;
- Дніпропетровській: 37;
- Запорізькій: 26;
- Житомирській: 25;
- Івано-Франківській: 23;
- Херсонській області: 22 звернення.

Для 30% людей укус гадюки є безболісним та ніяк не шкодить, 40% – відчуває гострий біль, а у місці укусу з’являється набряк.

Пам’ятайте, важкі наслідки від укусу гадюки можливі лише в нечастих випадках.

Як діє отрута змії? В найтяжчих випадках через 15-30 хвилин можливі запаморочення, нудота, блювата, діарея, підвищене потовиділення, тахікардія, втрата свідомості, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів.

Якщо гадюка вкусила, намагайтеся якнайшвидше потрапити до лікарні або іншого медичного пункту. Однак пам’ятайте, навіть без медичного лікування укус гадюки дуже рідко призводити до смерті.

Від укусів змій можна вберегтися. Для цього слід дотримуватися певних правил.

- Не рухайтеся. Побачивши змію, не робіть різких рухів та почекайте, поки вона не відповзе. Як правило, змія не бачить нерухомий об’єкт.

- Одягайтеся відповідно. Якщо ви вирушаєте до місцевості, де можуть жити змії, вибирайте одежу, яка захистить від укусів: високі черевики та довгі штани з цупкої тканини, які потрібно заправити у взуття.

- Перевіряйте місця відпочинку. Перед тим, як сісти на траву, камінь, деревину чи колоду – постукайте ціпком, палицею тощо.

- Не торкайтеся невідомих предметів руками. Змії часто ховаються у старих пнях, скиртах сіна, під каменями чи стовбурами дерев. Тому до цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися палицею.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.