ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Теплі і вигідні: як мешканцям коломийських ОСББ зменшити витрати на енергоносії

На порозі – зима. Як зберегти тепло в помешканнях і тим самим менше платити за споживання газо-та електропостачання? Цим клопотом зараз переймаються багато коломиян.

Держава йде назустріч, запускаючи в хід різні програми з енергоефективності. Ось, що нам пояснили у відділі економіки, інвестиційної політики та енергозбереження Коломийської міської ради.

 Третій рік поспіль діє державна програма ''Теплі кредити''. Суть її в тому: фонд ''Держенергоефективність'' спільно з міською радою повертають власникам ОСББ левову частину витрат на утеплення та модернізацію будинків.

Якщо детальніше, - Фонд відшкодовує мешканцям ОСББ від 40 до 70 відсотків витрат (в залежності від кількості отримувачів субсидій); 30 відсотків відшкодовуються з міської казни. Механізм діє наступним чином: ОСББ складає Угоду з Ощадбанком, Приватбанком, або Укргазбанком на отримання кредиту для утеплення будинку. Банк такий кредит видає. А потім згаданий Фонд і місто погашають більшу частину виданого кредиту.

Станом на сьогоднішній день програмою теплих кредитів скористалися в Коломиї 49 ОСББ. Це наразі небагато, враховуючи зареєстрованих у місті майже 300 ОСББ (294 багатоповерхівки). Понад два мільйони гривень місто вже відшкодувало мешканцям багатоповерхівок.

Кредити беруть переважно на заміну вікон та дверей на енергоефективні. А нещодавно одне ОСББ, користуючись програмою ''Теплі кредити'', провело утеплення фасаду багатоквартирного будинку.

 

Іван ДЖИНДЖУРА