ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Супрун радить як позбутися стресу через початок навчального року

Початок навчального року — це завжди трохи стрес для дітей, для батьків, вчителів. Це новий графік, більше навантаження для всіх, а ще багато нових знайомств та нової інформації.

Уляна Супрун поділилася у соцмережі порадами, як зробити так, аби шкільні роки не зіпсували здоров’я дитини і нерви батьків.

Передусім дитина має бути зручно вдягнена. Навіть якщо шкільна форма є обов’язковою, вона має бути зручною. У ній дитина має вільно дихати, бігати, падати, і при цьому, не сильно забруднити і зім’яти одяг. У дитини має бути можливість одягнутися тепліше зранку, і згодом зняти піджак чи лонгслів, та залишитися в зручному одязі. Дослідження показали, що дівчата, які мають змогу переодягнутися в шорти чи штани (якщо вони не є частиною форми), більш активні на перервах. У вересні у класах часто спекотно. Коли нам спекотно, здатність до навчання погіршується. Обов’язкова вимога до “верху” — не білий та гарний, а те, що вона з натуральної тканини, який легко прати і не треба прасувати. Останнє дуже важливо для збереження здоров’я батьків.

Дітям потрібно мати з собою їжу. Навіть якщо вони їдять в їдальні, має бути змога перекусити. Це особливо актуально для учнів молодших класів. Дитячий організм не може підтримувати рівень глюкози в крові так, як у дорослих. Голодні діти не можуть зосередитися на навчанні. На перерві діти мають їсти не чіпси і шоколадки, не булочку з їдальні, а повноцінну їжу. Рішенням може бути контейнер із нарізаними яблуками, морквою, горіхами, сиром, фалафелем. Добре мати банани, несолодкий йогурт, сухофрукти, пастилу. Дітям потрібні вітаміни, волога їжі (бутерброди досить сухі), повноцінний білок, і робота для щелеп. Для повноцінного розвитку щелеп малі діти мають багато гризти і жувати тверду їжу. Контейнери треба готувати з вечора і зберігати в холодильнику. Роли чи бутерброди можна робити раз на тиждень і заморожувати. Обирайте контейнери, що не протікають, і зроблені із пластику BPA-free. Якщо дитина приносить “тормозок” повним додому, з’ясуйте в неї, у чому проблема. 

Дітям потрібно пити воду. Не молоко чи сік в їдальні, не солодкі газовані напої, а воду, коли є відчуття спраги. Спека, хвилювання, розмови та уроки фізкультури призводять до посиленої втрати вологи організмом. Зневоднення в дітей проявляється як дратівливість і нездатність зосередитися. Саме тому варто подбати, аби в класах була питна вода. Крім того, якщо діти питимуть солодкі напої, у них псуватимуться зуби.

Дітям можна жувати жуйку

Мабуть, вчителів чи співрозмовників це дійсно дратує. Але дослідження показують, що жування жуйки без цукру допомагає зосередитися, і запобігає карієсу, бо підтримує слиновиділення, а отже — мінералізацію зубів, а також заважає утворенню зубного каменю і нейтралізує кислоту.

Дітям треба бути активними. Зазвичай школярам забороняють бігати коридорами, чи лишають мало часу на те, щоб бігати подвір’ям. Та у ВООЗ впевнені: що дитина молодша, то більше часу вона має бути активна. Власне, саме тому дітям шкодять мультфільми та ігри — бо вони сидять замість, щоб гасати. З 5 до 17 років щонайменше годину на день треба робити аеробні вправи (бігати, стрибати, кататися на велосипеді), і тричі на тиждень займатися особливо інтенсивно. Цю годину активності ВООЗ радить “акумулювати” упродовж дня завдяки кільком активним перервам. Тож краще створити школярами умови для активного відпочинку, ніж намагатися їх спинити. 2-3-хвилинні перерви під час уроків допоможуть зняти напруження і досидіти до дзвінка.

Фізкультура має бути улюбленим предметом. Бігати приставним кроком по колу чи грати в гандбол на цементному подвір’ї — може, не найкраща опція. Але діти можуть ці уроки провести з користю: робити вправи для зміцнення м’язів спини, займатися стрейчингом, аеробікою, йогою, хіп-хопом. Фізкультура має підтримувати здоров’я і тренувати, а не викликати ненависть, бажання “відкосити”, чи створювати приводи для булінгу чи змагальництва. У залі для фізкультури має бути можливість провітрити і поставити музику. http://bit.ly/2ZzyFHL

Школа має заохочувати приїздити на велосипеді чи самокаті. Тобто мати парковку для дитячого транспорту, обмеження для парковки авто на тротуарі, долучатися до розробки велоінфрастурктури в місті чи селі. Долучатися не шляхом збору коштів з батьків, а шляхом громадської активності. 

Школи мають бути безбар’єрними та інклюзивними. І діти, і їхні батьки, чи молодші брати і сестри можуть бути у візочку: інвалідному чи дитячому. Інклюзивність потрібна не лише дітям з інвалідністю, а й всім відвідувачам школи.

Туалети мають відповідати гігієнічним нормам. Замість того, щоб урядовці урочисто відкривали шкільні туалети, варто без пафосу подбати, аби в туалеті були кабінки, а не ряд унітазів, туалетний папір і мило. Діти мають почуватися в безпеці і мати всі можливості для гігієни. Мити руки з милом слід заохочувати постійно, бо через руки передаються вірус грипу, аденовірус, вірус гепатиту А, сальмонели. Діти, що регулярно миють руки з милом, майже на 30% менше пропускають школу через діарею, на 20% менше хворіють на пневмонію та застудні захворювання. Діти з імунодефіцитними станами майже на 60% менше хворіють.Антибактеріальне мило не потрібне, а спиртові дезінфектанти не замінять миття рук все одно.

Зробіть дітям необхідні щеплення. Це єдиний надійний спосіб захистити їх від небезпечних хвороб та убезпечити інших школярів, які з певних причин не можуть бути вакциновані. А також — це внесок у формування колективного імунітету та захист від епідемій. 

Перевірте, чи нема у вас тривожності і депресії. Щасливі діти ростуть передусім у щасливих батьків. Витримати рік повідомлень батьківських чатах у вайбері, підготовок до контрольних і костюмів сніжинки важко, тим більше, якщо ви виснажені, чи взагалі перебуваєте в депресивному чи тривожному стані. Про тривожний розлад ви можете прочитати тут http://bit.ly/2zvai3u, про клінічну депресію — http://bit.ly/2X3TP4x.

Не намагайтеся “бути ідеальними” та не вигорайте. Вигорання може стосуватися обох батьків, і пов’язане воно саме з виконанням батьківських обов’язків, хоча в решту часу люди перебувають в нормальному стані.

Ознаки батьківського вигорання:

▪️ Низька самооцінка, думка про себе як про поганих батьків, що не ладні впоратися.
▪️ Емоційне дистанціювання від дитини.
▪️ Фізична та психічна втома. 

Вигорання пов’язують із такими чинниками:

▪️ Надмірні старання у догляді за дитиною.
▪️ Страх бути поганими батьками та перфеккціонізм.
▪️ Проекція — переживання, що зараз закладається фундамент життя дитини.
▪️ Тиск суспільства.
▪️ Складнощі суміщення роботи і батьківства, або відмова від кар’єри взагалі. 
▪️ Що старші батьки, то менше вони собою задоволені. При цьому, вік матері при народженні першої дитини (і вік батька відповідно) в усьому світі зростає. 

Вигорання більш ніж на 40% залежить від таких якостей батьків і дітей: невротичності (нездатності контролювати імпульсивну поведінку та емоції), сумлінності (прискіпливості і наполегливості) та лагідної вдачі. Схоже на те, що найбільше вигорання загрожує старанним, не схильним до лагідного настрою невротичним батькам неслухняних емоційних дітей. Спробуйте бути “достатньо хорошими”, а не ідеальними батьками.

Читайте такожФОТОРЕПОРТАЖ. У школах Коломиї пролунав перший дзвінок