ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Скільки заробляють коломияни

Розмір заробітної плати – один із головних факторів, який показує рівень розвитку міста чи держави. На жаль, у цьому плані Україна зараз пасе задніх. Нині середня зарплата по державі складає 10537 гривень, або ж 400 доларів.

У наших краях заробляють ще менше – середня заробітна плата мешканця області - 8890 гривень (357 дол.). У Коломиї ще менше - 7708 гривень на місяць (309 дол). Ми вирішили проаналізувати цю цифру та конкретизувати, скільки платять коломиянам великі (за коломийськими мірками) виробничі підприємства, бюджетні установи та малий бізнес.

Виробництво

Зазвичай, найбільша заробітна плата - на великих підприємствах. У Коломиї це, насамперед, завод ''Леоні''. Тут середні зарплати звичайних працівників складають приблизно 9000 гривень. Звичайно, офісні працівники отримують більше. Схожі цифри у зарплатних відомостях і на Коломийському хлібокомбінаті.

На ''Абоміксі'' - одному з найбільших в західному регіоні підприємстві з виробництва кормів для тварин - заробітна плата коливається між трохи вищою за мінімалку та 18020 гривень на місяць: усе залежить від кваліфікації працівника, складності роботи та тривалості робочого дня. Наприклад, вантажники отримують від 5000 гривень, а оператори – близько 16000.

Бюджетна сфера

Бюджетна сфера – найбільший працедавець нашого міста й району. Найвищі зарплати тут платять у військовій частині – 10 гірсько-штурмовій бригаді. Звичайний контрактник отримує 10 тисяч гривень на місяць. Офіцери отримують більше. Конкретна сума залежить від звання й посади.

Наприклад, розмір заробітної плати командира роти у званні капітана - в межах 15 тис. грн. Командир батальйону отримує 18,5 тисячі, а командир бригади - майже 25 тисяч гривень.

Доволі високі заробітні плати і в Коломийській міській раді. Так міський голова Ігор Слюзар отримує близько 30850 гривень на місяць, згідно з декларацією за 2018 рік.

Його заступники – від 9676,5 до 24832 гривень. Зокрема, перший заступник міського голови Володимир Григорук отримує близько 10493 гривні на місяць, Володимир Бойцан – 23725,5, Олег Дячук – 22078, Богдан Федорук – 24832, Роман Остяк - 9676,5. Заробітна плата керуючого справами виконавчого комітету Тараса Кухтара на місяць складає приблизно 28095 гривень.

Начальники відділів отримують від 7917,75 до 41090,25 гривень на місяць. Серед топ-3 найбільш високооплачуваних працівників – усі жінки. Найвищу зарплату в Коломийській ратуші отримує керівниця відділу фінансового управління Ганна Бакай. Трохи менше – керівниця департаменту соціальної політики Людмила Яремчук – близько 36762 гривень на місяць. Закриває трійку очільниця управління культури Уляна Мандрусяк. Її щомісячний дохід з основного місця роботи складає приблизно 27434 гривні.

Рівень зарплат звичайних працівників на порядок нижчий і складає в середньому від 5 до 10 тисяч гривень.

''Насправді оклади в працівників міської ради невисокі, але за рахунок доплат нам вдається відрегулювати заробітні плати, - пояснює Ігор Слюзар. - Підготовка рішень, вислуга років, ускладнені умови роботи – все це впливає на суму доплат, які регулює міський голова. Досвідчених фахівців цінують. Втримати їх можна лише зарплатою'', - каже міський голова.

Такі ж гроші отримують і працівники комунальних підприємств. За словами Ірини Перегінчук, очільниці водоканалу, середня зарплатня на її підприємстві складає від мінімальної до 10 тисяч гривень на місяць. Це залежить від кількості робочих годин, кваліфікації та складності роботи.

В освіті найнижчу зарплату має вчитель, який щойно здобув рівень спеціаліста у вищому навчальному закладі. Його заробітна плата становить 4614 гривень. ''Мінімалка'' плюс обов’язкова доплата за престижність – 20%. Максимальна заробітна плата вчителя в Коломиї – близько 15000 гривень. Це нарахована заробітна плата, на руки вони отримують на 22% менше.

Конкретна сума, яку отримує вчитель, залежить від багатьох факторів. Ставка вчителя – 18 годин. Але в Коломиї є й учителі, що мають максимальні 1,5 ставки. Відповідно, вони матимуть і більшу заробітну плату. Учитель, який працює більше 10 років, отримує надбавку 10 - 30% за вислугу років.

Окрім того, існують додаткові доплати: класне керівництво – 20 - 25%, перевірка зошитів – 10 – 20%, за кабінет – 10 – 13%, олімпіади, як місцева доплата, – 10 – 50% і за звання ''Старший учитель'' і ''Вчитель-методист'' - 10 – 15%.

У медицині є доволі чіткий розподіл між первинним рівнем і вторинним.

Лікарі ''первинки'' отримують від 4370 до 15400 гривень на місяць, медсестри – від 4370 до 9500. Їхні ставки залежать від категорії працівника, стажу та кількості пацієнтів, які уклали декларацію. Виконувачка обов’язків головного лікаря з медичного обслуговування населення Марія Буртик каже, що в планах також ввести доплати за індикатором якості надання медичної допомоги.

''Вторинка'' отримує заробітні плати за своїми ''законами'': і молодшому медичному працівникові, й лікареві ІІ категорії з 5-річним досвідом нараховують щомісяця мінімальну заробітну плату. Окрім посадового окладу, медикам доступні доплати за стаж і категорію, каже заступниця головного бухгалтера Лілія Федірко.

Також лікарі мають право на доплату за оперативне втручання – 15 – 40%, шкідливі умові праці (реанімації, психіатричні відділення, роботу з УВЧ-апаратом, ''Довіра'' та СНІД) - 15 – 60%, старші медсестри - 10 % за старшинство, завідувачі – 10 – 25% за завідування.

Є доплати за використання в роботі дезінфекційних засобів, науковий ступінь, почесне звання доктора, кандидата наук, заслуженого чи народного лікаря – 10%, роботу в нічний час – 25 - 50% та інші.

В цілому, медичний персонал вторинної ланки отримує від мінімальних 4173 до близько 13050,25 гривень на місяць.

У закладах культури, за словами головної бухгалтерки профільного Управління міської ради Галини Бежук, максимальну заробітну плату отримують спеціалісти – 6721 гривню. Існують доплати за стаж – від п’яти років роботи до окладу додають 10% від ставки, від 10 років – 20%, від 20 років – 30%. За основу беруть мінімальну заробітну плату.

 Малий бізнес


Малий бізнес – основа коломийської економіки. Тут також працевлаштовано багато мешканців міста й району. Основу малого підприємництва у Коломиї складає торгівля та сфера обслуговування.

''Моя заробітна плата складає 5000 гривень на місяць, – каже Олена, яка є продавцем у магазині одягу. - З огляду на сьогоднішні ціни, звісно, цієї суми недостатньо, щоб оплатити комунальні послуги, дитячий садок, продукти тощо. Про одяг чи позапланові витрати навіть не йдеться''.

Вікторія займається манікюром. Дівчина розповідає, що переважно салони пропонують 40% від прибутку, якщо матеріали закупив салон, або 60%, якщо матеріали належать майстрові. Найкращий заробіток - перед святами. Графік роботи, зазвичай, - через день. Щастить, якщо салон займається своєю рекламою. ''В мене на місяць виходило до 2000 – 2500 гривеньразом із клієнтами, яких приймала вдома'', - каже Вікторія.

''Коли йшла на курси манікюру, вважала, що можна 1000 гривень на день заробляти.  Думала, ото мільйонеркою стану (сміється). Але не все так просто, - продовжує дівчина. - Треба постійно вчитися, бо  з’являються нові матеріали, дизайни тощо. Та й витримати конкуренцію – справа не з легких. Дуже багато є майстрів, які роблять манікюр за мізерні гроші дешевим матеріалом''.

Загалом, якщо узагальнювати, то заробітна плата продавців, фармацевтів, офіціантів складає приблизно 6-8 тисяч гривень на місяць. Дещо більше отримують керівники магазинів, провізори та інші працівника ''керівної'' ланки. Їхній місячний дохід - приблизно 10 тисяч гривень.