ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Школа в смартфоні: Коломийський ліцей №1 імені В. Стефаника апробовує платформу "Єдиної школи"

Після виходу з карантину вчителі стикнулися з проблемою заповнення журналів за кілька місяців. Це наштовхнуло директора ліцею № 1 на думку, що зміни - неминучі. Тоді, заручившись підтримкою вчительки інформатики Галини Максим’юк, почалися пошуки електронної платформи, куди можна було б перенести всі паперові процеси.

Сьогодні педагогічний колектив Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника уже звикає до інтерфейсу «Єдиної школи» - електронного журналу українських виробників. Він покликаний спростити комунікацію між батьками та викладачами. Чому обрали саме цей ІТ-продукт, журналістам «Дзеркала медіа» розповіла та продемонструвала Галина Максим’юк.

«Коли ми обирали, яку платформу впроваджувати, то радились із завучами, надсилали вчителям огляд програм, переглядали вебінари та презентації. Перед тим, як запропонувати продукт, я перечитала безліч коментарів та відгуків педагогів, котрі вже працювали з електронними журналами», - згадує пані Галина.

«Єдина школа» складається з декількох модулів: електронний журнал для вчителя, щоденник для батьків, щоденник для учня, панель адміністрування для завучів, дистанційне навчання, тестування, файловий архів, статистика органів управління й аналітика та звіт для закладів освіти. На цій платформі вже з 1 вересня почнуть працювати деякі навчальні заклади Івано-Франківська та Коломийський ліцей № 1 імені В. Стефаника.

«Єдина школа» існує в двох варіантах: як веб-додаток та як додаток для Android та IOS. Електронний щоденник для батьків можливий лише в форматі мобільного додатку.

Перше, що бачить учитель після входу в програму – свій розклад на тиждень. Далі – учнів, яких навчає. Інформацію про весь клас бачить лише класний керівник.

Батькам доступний розклад дитини, оцінки та домашнє завдання. Окрім того, вони мають змогу бачити прогнозовані підсумкові бали.

Відсутність учня вчитель також фіксує в системі. В «Примітках» можна додати пояснення. Коли педагог вносить інформацію про відсутність дитини на уроці, батьки миттєво отримують сповіщення.

«Система виводить інформацію про кількість відсутніх, надану класним керівником у додатку автоматично й адміністрація школи може знайти її у відповідному розділі», - розповідає пані Галина.

Тематичні та семестрові оцінки система також вираховує самостійно та пропонує вчителеві. Проте, остаточний бал виставляє педагог.

За умови, якщо батьки погодилися на обробку інформації про дитину, натиснувши на іконку поруч із прізвищем учня, з’являться контакти мами або тата. Їм можна подзвонити чи написати повідомлення. Якщо згоду батьки не надали, в електронному журналі дитина матиме псевдонім, а в роздрукованому варіанті – справжні ініціали. А ще доступний груповий чат класу.

Ліцей № 1 не припинить навчання під час карантину: «Єдина школа» дозволяє вчителеві запланувати онлайн-урок, додавши всі необхідні матеріали. На відміну від Google Class, педагог не використовуватиме свій простір на хмарному середовищі, завантажуючи файли – розробники дозволяють використовувати безкоштовно український ресурс.

«Зараз дистанційний модуль ще на етапі розробки. Проте, до вересня вчитель матиме можливість демонструвати свій екран», - продовжує вчителька.

Перший рік Коломийський ліцей № 1 імені В. Стефаника тестуватиме «Єдину школу» безкоштовно. Далі вартість користування - 90 гривень за дитину щороку. Однак, фінансування лягатиме не на батьків.

Тим часом педагоги активно вивчають можливості платформи та готуються до нового навчального року.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА