ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Що означають для коломиян зміни до "зеленого тарифу"?

Зелений тариф", або іншими словами, закупівля державою у приватних осіб електроенергії, генерованої вітровими та сонячними електростанціями, – це механізм, який має заохотити українців виробляти електроенергію з альтернативних джерел.

У 2016 р. Верховна Рада прийняла Закон "Про електроенергетику" щодо коефіцієнтів "зеленого тарифу" для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел. У ньому чітко прописані варіанти встановлення "зеленого тарифу", розмір, етапи встановлення та вимоги до місць встановлення сонячних батарей. Як показує практика останніх кількох років, українці активно стали встановлювати сонячні батареї у себе вдома.

Ось, наприклад, нотаріус Володимир Трачук уже рік, як встановив у себе на подвір’ї сонячні батареї. "Встановлення сонячних батарей вигідне тим, що за електроенергетику платить держава, а не я. Приблизно через п’ять – шість років я вийду на позначку нуль, а після неї в плюс, тобто не буду брати у державі жодних коштів. Договір з державою я підписав до 2030 року, після чого зможу зовсім відмовитися від газу й перейти на електрику", – розповідає нотаріус.

"У світі відбувається здорожчання енергоносіїв. Ціни на газ з кожним днем підвищуються, тому сонячні батареї – це майбутнє. Нічого не вкладаючи, людина отримує енергію прямо від сонця. Це у свою чергу дозволяє використовувати електричну енергію", – розповідає Роман Савінський, голова Коломийської громадської організації Національного екологічного центру.

Здавалося, що українці зірвали куш і держава врешті-решт прийняла законопроєкт, корисний для громадян. У містах почали з’являтися компанії, які на альтернативних джерелах розбудували власний бізнес. А громадяни активно розмістили сонячні батареї на землі власного подвір’я чи на дахах будинків.

Але нещодавно депутати Верховної Ради внесли зміни у законопроєкт, згідно з якими заборонено встановлювати наземні сонячні батареї, тільки на дахах та фасадах будинків.

Пан Володимир вважає цю зміну неправильною: "Людина сама розпоряджається своєю земельною ділянкою і має право встановлювати там, де хоче".

"Для того щоб поставити сонячну батарею, в середньому потрібно заплатити від двох з половиною тисяч євро і вище. Сума окуповується за років п’ять або сім", – стверджує еколог Роман Савінський. В результаті люди, які встановили батареї на землі, втратять не одну тисячу гривень.

Юрій Кріцак, директор компанії "ForwardIndustry", кандидат юридичних наук, також вбачає негативні наслідки обмеження "зеленого тарифу" для побудованих на землі сонячних батарей. "По-перше, такі нововведення встановлюють обмеження прав громадян у реалізації дрібних інвестицій. По-друге, це удар по малому бізнесу, адже закриватимуться фірми, які надають послуги у цій сфері. А по-третє, ці зміни до закону дозволяють і надалі працювати великим підприємствам, якими керують олігархи. В даній ситуації страждає середній клас".

Ходять чутки про те, що теперішній президент хоче скасувати цю заборону. Поки що офіційної інформації немає.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Водноспортивний комплекс: все, що ви хотіли знати