ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

СБУ розслідує причини руйнівних повеней на заході України за статтею "Екоцид"

Слідчі Служби безпеки України для встановлення всіх обставин, на які можливо вплинула діяльність та бездіяльність посадовців, розслідує причини руйнівних повеней на Західній Україні за статтею «Екоцид» Кримінального кодексу України.

Оперативники спецслужби зафіксували масове знищення рослинного світу, що, ймовірно, могло призвести до екологічної катастрофи. Служба передала в органи прокуратури матеріали щодо незаконної порубки лісів, неналежного здійснення лісогосподарської діяльності та невиконання заходів із охорони навколишнього природного середовища уповноваженими особами на території західних областей України, повідомляє пресслужба Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

За офіційними даними, у червні 2020 року випала понаднормова кількість опадів. Унаслідок чого загинули наші громадяни й тільки на території Прикарпаття через стихію підтоплено понад 10 тисяч житлових будинків, зруйновано та пошкоджено понад 700 кілометрів доріг та майже двісті мостів, знищено понад 4 тисячі метрів берегоукріплення.

Причини і передумови, які призвели до людських жертв, затоплення та підтоплення інфраструктури, споруд, угідь, домогосподарств, пошкодження руйнування та знищення об’єктів унаслідок випадання понаднормової кількості опадів наразі вивчаються. За однією із версій слідства вони, ймовірно, можуть бути викликані незаконним веденням господарства, бездіяльністю відповідальних за природоохоронні заходи посадовців різних органів влади.

За цими фактами прокуратурою Івано-Франківської області розпочато кримінальне провадження за ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

Наразі тривають першочергові слідчі дії.