ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Роман Савінський - про найбільші екологічні проблеми Коломиї, участь у конференціях і вирішення проблеми сміттєзвалища

Питання екології дедалі частіше обговорюють у громадах. Коломия – не виняток: у місті давно існує низка проблем, на які досі мешканці міста не надто зважали. Однак, з кожним днем це робити стає складніше.

Серед найбільших екологічних проблем Коломиї – стихійні сміттєзвалища, кроплення полів і злив септиків (фекальних стоків).

«Наші люди все зливають у канаву, - скаржиться еколог Роман Савінський. – А мали б – у каналізацію, попередньо уклавши договір з водоканалом».

Новою проблемою може стати висихання Прута. Важко не помітити, що річка міліє. Причини - від найглобальнішої до більш локальної - пояснює пан Роман:

«Найглобальніша – світове потепління, локальна – забір піщано-гравійної суміші. Мова не лише про Коломию. Окрім того має значення вирубка дерев. У прибережній зоні взагалі не можна нічого рубати, адже зелені насадження теж утримують стабільний рівень води».

Коломийські екологи співпрацюють з Національним екологічним центром України та беруть активну участь у конференціях. Зокрема, у листопаді, за квотою делегування, дві особи з Коломиї взяли участь у звітно-виборчій конференції в Києві.

«В цьому сенсі наше місто - прогресивне. Тут активістів вистачає», - каже Роман Савінський.

Така конференція проводиться раз на два роки. Цього разу в ній взяли участь 25 делегатів з осередків НЕЦУ. Було обрано нове керівництво та розглянуто інші організаційні питання.

Впродовж роботи учасники напрацювали звернення й щодо ситуації з рейдерським захопленням територій НПП «Гуцульщина».

«Національний природний парк, що на Косівщині, займає багато гектарів, - розповідає пан Роман. – Зараз у них виникли деякі юридичні непорозуміння з Держлісгоспом щодо того, де чия територія».

Згадували й про коломийське сміттєзвалище:

«Зараз це – найглобальніша проблема, - впевнений еколог. – Але ситуація не безнадійна: якщо вдалося б знайти інвестора, можна зробити роздільну лінію чи потужний сміттєпереробний завод високотемпературного піролізу (розкладання органічних природних сполук – ред). Такий завод забезпечив би екологічне, безвідходне виробництво».

Таким чином, за словами Романа Савінського, можна видобути електроенергії стільки, щоб безкоштовно забезпечити світлом усю «Канаду» (район Коломиї – ред.) А метаном, який виділяється, так само можна опалювати школи та садочки, наприклад.

«Але проблема з нашими людьми. Укладаючи договір з фірмою, що вивозить сміття, вони примудряються викидати більше домовленого об’єму, не гребуючи й будівельним сміттям. Тому займатися цим – не рентабельно, - впевнений пан Роман. – Якщо так триватиме й надалі, нам до Європи ще далеко».

Юлія МАРЦІНОВСЬКА