ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Ранкова фізкультура, ігри біля вогнища та активний відпочинок – літні табори чекають коломийських дітей

Чим зайняти свою дитину протягом трьох літніх місяців? Саме це питання з початком літніх канікул турбує багатьох батьків. Адже провести увесь цей час вдома – ідея не найкраща, непоганий варіант – відправити малюків у село до бабусі й дідуся. Звісно, багато сімей планують відпустку на море, що, безперечно, позитивно впливає на дитяче здоров’я. Та все ж найкращим відпочинком для дитини шкільного віку є оздоровлення в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку.

 Санаторії та оздоровчі заклади

Слід зазначити, що існують дитячі оздоровчі заклади та дитячі заклади відпочинку. До перших належать дитячі заклади санаторного типу, де діти перебувають цілодобово і де поряд з оздоровчими надається комплекс медичних послуг, які спрямовані на поліпшення здоров’я. Такі путівки можна отримати безкоштовно у медичних закладах, якщо дитина перебуває на диспансерному обліку, зокрема у Коломийському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги. Серед найпопулярніших санаторіїв у нашій області є "Ясень" (Рожнятівський район) та "Сніжинка" (Яремче).

Також оздоровленням займаються позаміські заклади оздоровлення та відпочинку, таких у нашій області приблизно два десятка. Вони підходять усім дітям, які не потребують додаткового чи спеціального оздоровлення. Тематична зміна у таких закладах триває, як і в санаторіях, – 21 день. Найпопулярнішими серед них є: "Смерічка" (Микуличин), "Перлина Придністров’я" (Городенківський район), "Верховина" (Верховина) та "Сокіл" (Галицький район). Вартість одного дня перебування дитини в такому закладі коштує приблизно 350 – 400 грн. Для дітей соціально незахищених категорій є можливість безкоштовного оздоровлення або з частковою доплатою. Путівку на пільговій основі у відділі молоді та спорту міської ради можуть отримати: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти з інвалідністю; діти учасників бойових дій; діти з багатодітних і малозабезпечених сімей; діти внутрішньо переміщених осіб; обдаровані і талановиті діти; відмінники навчання; діти, які перебувають на диспансерному обліку.

 Дитячі центри

Відділ молоді та спорту міської ради отримує від Мінсоцполітики путівки у дитячі центри, які працюють протягом цілого року. Це Всеукраїнський дитячий центр "Молода гвардія", розташований в Одесі, а також Міжнародний дитячий центр "Артек", розташований у Києві в Пущі Водиці. До слова, це той же "Артек", який у зв’язку з анексією Криму змушений був переміститися до столиці.

Кожен оздоровчий заклад має свій сайт, де можна знайти контактні телефони, ціни та забронювати путівку.

 Табори з денним перебуванням та наметові табори

У червні при закладах загальної середньої освіти діють пришкільні табори з денним перебуванням тривалістю 14 днів. Таких на території Коломийської об’єднаної територіальної громади цього року є 15. З них – три мовні табори "GoCamp", які проходять на базі ліцеїв №1, №5 та №9. Тут діти мають можливість вивчати з носіями мови англійську та німецьку.

При Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі 5 червня розпочав роботу спортивний табір з денним перебуванням для вихованців КДЮСШ, також тривалістю 14 днів. Відпочинок цих дітей проходить у комплексі "Млинівські купальні".

Коломийська станиця НСОУ "Пласт" за підтримки Коломийської міської ради організовує наметові табори, в яких щороку оздоровлюється понад сотня дітей. Табори завжди проходять у мальовничій лісовій місцевості недалеко від води. Тривалість зміни – 14 днів. Тут діти живуть у наметах, вчаться відповідальності, загартовуються і розважаються. "Пласт" завжди славиться своєю методикою виховання справжніх українців.

 Християнські табори

Існують також релігійні табори. Коломийський благодійний фонд "Карітас" організовує "Канікули з Богом". Фонд пропонує табір в селі Голошино, що у Верховинському районі, а також у серпні – в селі Дора поблизу Яремчі. Тривалість зміни – вісім днів. Ціна – 3000-4500 грн.

Найдорожчою пропозицією після нашого аналізу цін став приватний табір "Артек-Буковель". Він поділяється на три підтабори. Найкоротші зміни в "Озерному" – 8 днів. Ціна путівки – 6040 грн. Для порівняння, у "Перлині Придністров’я" зміна тривалістю 21 день коштує 6900 грн.

Інший підтабір у "Артек-Буковель" називається "Лісовий". Тривалість змін 8 – 13 днів, ціни відповідно – 8976 грн і 18304 грн.

Останній і найдорожчий – "Гірський". Тут за путівку у 13 ночей доведеться заплатити 37 700 грн.

АВТОР: Інна ЯКУБ’ЯК

До теми: "Карітас Коломия" запрошує дітей у християнський табір на Верховинщину.