ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Психологія, фантастика, детективи: що читають коломияни

Осінь – пора дощів, теплих напоїв, кольорових шарфів, улюблених пледів і душевних книг. Які ж книги читають у Коломиї та й чи читають узагалі - журналісти ''ДК'' розпитали в місцевих бібліотеках і книгарнях. 

Коломийська центральна районна бібліотека

До районної бібліотеки для дорослих у Коломиї можна записатися з 15 років. Проте літератури для підлітків тут майже нема. Є деякі підручники за програмою та серія фантастичних книг, якщо виникне бажання почитати для себе.озпочнемо з бібліотек, адже саме вони вважаються осередками книг на будь-який смак.

Молодь – це, як правило, студенти педколеджу. Вони переважно читають літературу за програмою. Поза парами цікавляться психологічною літературою, особливо мотиваційною. Одна з книг, яку найчастіше беруть – Ерік Берн ''Ігри, в які грають люди''. Окрім того, читають фантастику, зокрема Стівена Кінга, Стефані Маєр, Пауло Коельйо. Найбільше хочуть сучасних іноземних письменників.

Дорослі та старші чоловіки беруть детективи й історичні книги. Невеликий відсоток читає те ж, що й жінки.

Жінки ж читають зовсім протилежне: надають перевагу романам про кохання тощо. Серед найпопулярніших авторів - Марія Ткачівська (''Голос Перепілки''), Оксана Кузів (''Собача любов''), Ніна Фіалко, Мирослав Дочинець, Володимир Лис, Даніела Стіл. Значно рідше представниці прекрасної статі читають детективи.

Є попит серед старшого покоління на твори Василя Шкляра, Романа Іваничука. А ще - на літературу, пов’язану з сучасною історією України.

- Не всі, щоправда, можуть читати таку літературу, - розповідає виконувачка обов’язків завідувачки відділу обслуговування Ганна Біланчук. - Багато хто каже, що читав би, але надто близько до серця приймає події Революції Гідності та російсько-української війни. Тож просять щось легке, для душі.

Коломийські дослідники  Микола Савчук, Микола Васильчук, Василь Нагірний, Іван Монолатій шукають енциклопедії.

- Багато читачів просять щось порадити, оскільки не знають, чого хочуть, - продовжує Ганна Біланчук. – Таким чином вони покладаються на смак бібліотекаря. Поспілкувавшись із такими читачами, можна щось порадити, відповідно до їхніх смаків.

У Коломийській районній бібліотеці можна знайти книги, написані українською, російською, англійською, німецькою та польською мовами. Якщо порівнювати читальний зал та абонемент, то більшість читачів віддають перевагу читати вдома. А ще читачі прагнуть нових правил читання, наприклад обміну книгами.

- Важливою рисою бібліотекаря є комунікабельність: якщо вдасться розговорити потенційного читача, є висока ймовірність, що він вийде з бібліотеки з книгою, - переконує пані Ганна. - Коломияни таки мають хист до читання. Окрім того, якщо дехто з них зовсім не ходить до бібліотеки, це ще не означає, що вони не читають. Сучасні технології дозволяють читати безпосередньо з електронних пристроїв. Або ж вони мають власні бібліотеки.

 Коломийські книгарні

Якщо бібліотекарі ще вагаються, то продавці книг впевнені: коломияни читають краще, ніж, наприклад, 10 років тому.

Для найменших батьки купують вімельбухи (великі ілюстровані книги, в яких немає тексту; саме їх вважають найкращим інструментом для розвитку мовлення  - ред.). Учні середньої школи ж, як правило, читають фантастику.

Молодь полюбляє психологічну літературу, наукові й езотеричні книги. Серед найпопулярніших письменників – Пауло Коельйо.

Жінки віддають перевагу романам про кохання, чоловіки часто шукають щось на зразок трилогії ''Атлант розправив плечі'' Айна Ренда. Окрім того, навіть коломияни, що не входять до кола педагогів, все частіше купують класичну літературу.

- Щодо мови творів - погляди різні: хтось принципово читає тільки українською, а хтось впевнений, що мова не має значення, якщо текст дійсно вартісний, - каже продавець книгарні ''Книжкова хата'' Ганна Станко. - А ще можна придбати англомовні книги та твори польською.

Найпопулярнішими видавництвами на сьогодні є ''Клуб книжкового дозвілля'' та ''Віват''.

У ''Світі книг'' схожа інформація: автори фантастичних хорорів Стівен Кінг і Макс Кідрук – топові письменники серед молодих читачів.

Є батьки, що не можуть змусити читати, а є такі, що не можуть відтягнути своє чадо від полиць.

- З настанням холоднішої погоди все більше відвідувачів можна побачити в книгарнях, - зауважує продавець-консультант Людмила Телезин.

Тож читайте якісну літературу, гріючись теплим чаєм або какао цими холодними й нестерпно довгими осінніми вечорами. 

До теми: 7 авторів з Коломиї, книги яких варто читати.