ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Проблеми та можливості бізнесу: В Івано-Франківську презентували національний проєкт. ФОТО

Минулого року Прикарпаття відзначилося реалізацією масштабного проєкту «Розвиток бізнес-сектору України», завдяки якому підприємці з прифронтових регіонів мали можливість відвідати Івано-Франківщину, ознайомитися з бізнесом в різних сферах та налагодити контакти та співпрацю.
Сьогодні, завдяки підтримці Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) проєкт має продовження. Щоправда, в основному реалізовуватиметься він на прифронтових територіях України.
«Ми ставимо собі за мету посприяти відновленню зав’язків та системній співпраці між підприємцями дванадцяти областей. Повномасштабна війна в Україні створила для бізнесу серйозні виклики. Але завдяки правильним підходам, є чимало успішних бізнес-кейсів, що можуть бути прикладом для інших. Ми маємо про них розповідати. Адже бізнес – це основа економіки країни», - сказала керівниця проєкту Леся Круп’як.


Новий проєкт з назвою «Відновлення економіки на звільнених територіях» відбудеться у двох етапах.
На першому етапі команда проєкту організує три стаді-тури в Чернігівській, Сумській та Дніпропетровській областях, де учасники зможуть побачити як працює малий та середній бізнес в прифронтових регіонах.


«Під час стаді-турів відбудуться зустрічі, навчання, поїздки на підприємства, які представляють відповідну галузь і, паралельно, ми будемо чути урядовців, регіональну владу, ми будемо чути бізнес. І якраз в контексті цього всього ми зробимо висновки щодо того, які потрібні зміни для тих програм, які діють, а що треба нового», - розповіла проєктна менеджерка, бізнес-експертка Марія Савка.


На другому етапі відбудеться міжрегіональний бізнес-форум у Чернігові, де представлять успішні бізнес-кейси.
Про це розповіли на гібридному круглому столі, що відбувся в Івано-Франківську 21 вересня.
В круглому столі взяли участь представники міністерств, керівництво ОВА, керівництво регіональних центрів зайнятості, керівництво Івано-Франківської та Павлоградської територіальних громад, Президенти Торгово-Промислових палат, представники бізнесу.


«Я очікую від цього проєкту певного покращення комунікації і пошуку нових можливостей, оскільки в нас попереду нові виклики, зокрема, і нова зима. Очевидно, що буде багато блекаутів, отже бізнес буде переживати важкі часи. Тому потрібно шукати спільно як зберегти українську економіку, не чекаючи перемоги, щоб ми могли її підтримувати і розвивати», - зазначив заступник голови Івано-Франківської ОВА Богдан Футерко.


Долучилася онлайн до круглого столу й заступниця Міністра економіки Тетяна Бережна, яка наголосила:

«Діалог між центральною владою та місцевою владою є надзвичайно важливим, тому що ми повинні в ці складні часи грати як одна міцна команда. Дійсно в час війни ми повинні розуміти, що битви виграє армія, а саме війну виграє економіка. І ми повинні все робити разом для того, щоб і бізнес, і влада були максимально ефективними».

Про важливість таких проєктів наголошували під час заходу й представники бізнес-середовища.
«Дуже добре, що на сьогоднішній день є такі заходи, тому що вони зближують співпрацю підприємств і влади. І ми робимося не двома різними фронтами, а навпаки об’єднуємось у спільний тил, який працює заради того, щоб ми досягли нашої основної мети – перемоги. Окрім того, такі заходи дозволяють налагодити нові контакти, озвучити певні проблеми та вирішити певні питання. Тому важливо, щоб таких проєктів було побільше», - наголосив Святослав
Окрепкий, керівник компанії «Данея» та співзасновник компанії «Інтелком».
В підсумку учасники заходу поділилися ідеями щодо бізнес-співпраці та окреслили план дій. А в команді проєкту зазначили, що перший стаді-тур відбудеться у Сумах вже наприкінці жовтня.