ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпатців просять повідомляти про необґрунтоване завищення цін на товари першої необхідності

До Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області протягом 2020 року надходили звернення громадян щодо підвищення у період поширення в Україні COVID-19 цін на продукти харчування та товари протиепідемічного призначення (антисептики, дезінфекційні засоби та засоби індивідуального захисту), лікарські засоби, а також щодо зростання тарифів на комунальні послуги.
Проте у своїх зверненнях громадяни не в повному обсязі надають інформацію, на підставі якої спеціалісти Головного управління мали б можливість вжити вичерпних заходів із запобігання можливих порушень вимог законодавства у сфері ціноутворення, та за необхідності – провести позапланові перевірки із зазначених питань, наголошують в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Відповідно до статті 6-ї Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», підставою для здійснення позапланових заходів є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їх) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення.
Тобто у зверненні необхідно вказати:
– повне найменування та точну адресу суб’єкта господарювання, фактичне місце знаходження;
– організаційно-правову форму (ТОВ, ФОП, ПП тощо) суб’єкта господарювання;
– надати копії підтверджуючих документів (чеків, рахунків, квитанцій, договорів тощо).
У відповідності до законодавства у зверненні необхідно зазначити:
– прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина-заявника;
– суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги, підпис заявника із зазначенням дати.
У зв’язку із численними зверненнями, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує споживачам, що до переліку харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» входять: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5%, лікарські засоби, антисептики та дезінфекційні засоби, засоби індивідуального захисту, природний газ.
З метою запобігання порушенням Закону України «Про ціни і ціноутворення», Головне управління застерігає суб’єктів господарювання Івано-Франківської області утримуватись від необґрунтованого збільшення роздрібних цін на соціально значущі товари народного споживання, завищення цін на лікарські засоби та тарифів на комунальні послуги.
"У разі виявлення населенням випадків суттєвого підвищення державних регульованих цін/тарифів просимо звертатись з відповідною підтверджуючою інформацією до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Берегова,24" - йдеться у повідомленні.