ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Представники ЮНЕСКО завітали до храму Благовіщення у Коломиї. ФОТО

Днями на Коломийщину приїхали представники Міжнародної реставраційної ради об'єктів списку ЮНЕСКО, які оглядають вже занесені до списку церкви. Комісія відвідала також храм Благовіщення у Коломиї.

Церква Благовіщення Пречистої Діви Марії УГКЦ належить до пам’яток архітектури національного значення області. Це найкращі зразки гуцульського сакрального будівництва. Ця будівля - найстаріша у місті, храм збудований 1587 року та має вагоме історичне значення для Покуття.

Нагадаємо, церква збудована без жодного цвяха, проте через занедбаність та перекриття, яке зробили не за нормами, вона потребувала термінового порятунку від руйнації. Вода після дощів залишалася, дерево прогнивало, як і деякі стіни всередині, які могли завалитись будь-якої миті.

Ще з лютого за сприяння благодійного фонду "Покуття", створеного за ініціативи Андрія Іванчука, у храмі тривають реставраційні роботи.

Андрій Іванчук пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб церква Благовіщення  потрапила до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Іван Озарук, директор кооперативу "Зодчий", розповів комісії про виконану роботу, про архітектурну цінність храму і його стан до початку реставраційних робіт.

Володимир Герець, співголова Міжнародної реставраційної ради, каже: "Щороку ми зустрічаємось разом з польськими колегами для обговорення питання щодо утримання і охорони тих церков, які входять до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. В Україні таких церков є вісім: дві на Франківщині, дві на Закарпатті і чотири – на Львівщині. На Коломийщину також приїде польська делегація, з якою оглядатимемо Нижньовербізьку церкву, яка вже внесена до ЮНЕСКО. А в Коломию завітали, знаючи про реставраційні роботи Благовіщенської церкви та цінність храму".

Міжнародна реставраційна рада складається з фахових спеціалістів, які оформлюють подання в ЮНЕСКО. Це професіонали, які знаються на архітектурі. До складу входять священники, музейники та інші фахівці. Також з польського боку – 15 представників, серед яких: спеціалісти і науковці з Кракова, Варшави, Жешува.

Загалом комісія складається з 30-ти представників: 15 – українських і 15 – польських. 9 липня в Яремче відбулось обговорення стану справ та проведення реставраційних робіт.

Інспекційний об’їзд об’єктів, які входять до списку ЮНЕСКО, за результатами цього огляду роблять висновки, дають рекомендації.

 "Головне наше завдання – зберегти автентичність храму. Дякую Андрієві Іванчуку, який докладає всіх зусиль, щоб зберегти культурні надбання Коломиї в належному стані. Щодо самого перекриття також проведемо кілька циклів обробки ґонти. І якщо після встановлення дотримуватимуться експлуатаційних норм, перекриття послужить ще не один десяток літ", – додає Іван Озарук.

Найбільшим фактором, який не дозволив свого часу внести церкву до міжнародного каталогу Світової спадщини, була наявність котельні. На сьогодні її забрали, відновили церкву до належного вигляду і вже зараз у такому вигляді і стані вона може бути занесеною до Світової спадщини", – коментує Василь Романець, директор музею мистецтв Прикарпаття.

Коломия багата архітектурними пам’ятками, проте церква Благовіщення – найстаріша будівля в місті і її порятунок, реставрація і внесення до міжнародного каталогу ЮНЕСКО є таким же актом встановлення справедливості, як і повернення храму Українській греко-католицькій церкві.

АВТОР: Віталій БИРЧАК