ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Побачив світ унікальний мистецький альбом "Покутські народні писанки". ФОТО

Під такою назвою нещодавно у львівському видавництві «Колесо» побачив світ унікальний мистецький альбом, що став результатом багаторічної збиральницької праці відомої дослідниці й популяризаторки народного мистецтва, писанкарки, членкині НСМНМУ Віри Манько. 

Віра Манько за освітою – поліграфіст, закінчила Український поліграфічний інститут у Львові (тепер Академія друкарства), тривалий час працювала у видавництві «Свічадо». Писанкарством захопилася тридцять п`ять років тому. Спочатку вона писала писанки для себе та навчала друзів і знайомих, згодом вела шкільний гурток писанкарства. Постановила собі за мету навчити писати писанки якомога більше людей. Відтоді не припиняла досліджувати й вивчати автентичні зразки писанок з багатьох музейних фондів і приватних збірок та традиції, пов`язані з цим давнім видом народної образотворчості.

Щороку поповнювалась і особиста колекція, що налічує близько 3500 зразків писанок, на основі якої Віра Манько підготувала й видала науково-популярне видання “Українська народна писанка”, що містить 1446 взірців писанок з різних етнографічних регіонів України. Ця книжка побачила світ у 2001 р. у видавництві “Свічадо» і стала настільки популярною, що її перевидавали вже кілька разів, а переклади на англійську, німецьку, французьку та польську мови дали можливість познайомити з українською культурою широку світову громадськість. 

Вагома частина  колекції Віри Манько належить писанкам Покуття, цінність яких – у збереженій автентичній мові орнаменту, кольору, символів та локальній приналежності до конкретного осередку самобутнього етнографічного регіону, де мистецькі традиції не були перервані навіть у роки тоталітарного радянського режиму. Ці писанки дослідниця придбала в народних майстрів на передвеликодніх ярмарках у Заболотові, Кутах, Косові, Коломиї, Львові чи відтворила за світлинами. Тож велика колекція покутських писанок і зібрана інформація про них спонукали невтомну дослідницю підготувати науково-мистецьке видання «Покутські народні писанки». 

У багато ілюстрованому 200-сторінковому альбомі представлено понад 1000 зразків давніх і сучасних писанок близько ста майстрів двадцяти відомих осередків Покуття. Частину з поданих у книжці писанок Віра Манько відтворила на основі музейних і приватних збірок, зокрема й Музею писанкового розпису, інші було придбано дослідницею у майстринь на передвеликодніх ярмарках.

У виданні авторка подає характерні особливості технології написання писанок, їхню орнаментику, колористику та символіку, історію розвитку писанкарства на Покутті, інформацію про дослідників і колекціонерів. Окремий розділ в альбомі відведено ярмаркам у Заболотові, які промовисто засвідчують, що традиція писання писанок на Покутті живе й розвивається.

Нове видання, що стало результатом великої подвижницької праці Віри Манько, слугуватиме невичерпним джерелом натхнення і творчих ідей для широкого кола митців, стане в нагоді кожному, хто прагне пізнати традиції мініатюрного мистецтва Покутського краю. 

        

 Оксана Ясінська, завідувачка Музею писанкового розпису.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.