ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

По три смітники в домі: як коломияни сортують відходи

Сортування відходів – буденність для багатьох європейців. В нашому місті поки що не все так сонячно в цьому плані, проте проблиски все ж є завдяки ініціативним людям, організаціям, які власним прикладом демонструють важливість сортування сміття.

Ми поспілкувались із п’ять­ма різними людьми (їх, на щастя, в нашому місті в рази більше), для яких сортування вже стало звичною справою. 

Юрій ГУНДЕРУК, 21 рік, еко-активіст. Юрій займається сортуванням відходів вже більше року. Вдома почав сортувати після того, як громадська організація "ЕкоҐвалт" запустила експериментальну програму СЕП у квітні 2018 року, яка згодом набула нових масштабів. Сортування здійснюється за принципом: пластик до жовтого мішка, скло до зеленого, папір – до білого. Наразі сервісом користується більше 100 сімей. Вивіз сортованої сировини відбувається абсолютно безкоштовно по суботах у зазначені в спеціальному календарі датах. Частота вивозу влітку складає кожні два тижні, в інші пори року – кожен третій та четвертий тижні відповідно. Мішки для сміття теж надаються програмою.

"Для того щоб люди сортували, повинна бути відповідна культура, або так звана екологічна свідомість. ГО "Екоґвалт" активно працює в цій сфері, однак вони все одно потребують підтримки від небайдужих коломиян, як і підприємств, що займаються прийомом вторсировини. Я також вважаю, що повинне бути усвідомлення того, що вторсировину необхідно здавати безплатно, інакше ми так і будемо ходити по колу. Потрібно визначитись: чи хочемо заробляти, чи сортувати і дати можливість стати на ноги підприємствам, які рятують наше життя й здоров’я. Я знаю про що говорю, бо працював два місяці на пункті прийому й бачив процес зсередини".

Уляна ВІНТОНЯК, їй 24 роки, вона півроку сортує виключно пластик. Дівчина часто подорожує, тому бачить, як до теми сортування сміття ставляться за кордоном, мовляв, люди вже нині переймаються майбутнім нашої планети.

"Практично у всіх містах, в яких зупинялась, є 4 різні смітники – для пластику, паперу, металу й органічних відходів. У той час, коли прийом макулатури чи металу можна знайти за першим пошуковим запитом в Google, місце для здачі пластику в нашому місті я шукала близько місяця. На мою думку, для нашого міста було б достатньо декількох великих урн у центрі і в житлових масивах (не тільки для пластикових пляшок), ще більше просвітницької роботи на тему пластику і переробки. Також можна повторно використовувати пакети, запастись тканинними торбинками і банально не брати в супермаркетах по сто пакетів на кожен фрукт".

Вікторія ОБРАЗЦОВА, 37 років, начальниця відділу економіки Коломийської міської ради. "Наша сім’я живе у приватному будинку, тому органічні продукти ми завжди утилізовували на перегній. Щодо інших відходів, близько двох років тому до нашого будинку прийшли представники ГО "ЕкоҐвалт" і запропонували сортувати такі види сміття, як скло, пластик, папір, видали нам мішки різних кольорів відповідно до виду сміття. Один раз на місяць, згідно з графіком, вони приїжджають і забирають сміття та залишають нові мішки. Кошти не отримуємо, адже в такій справі це не має сенсу. Пластикові пакети намагаємося не використовувати. Більшість сусідів на нашій вулиці теж долучилися до програми. Я, як представниця міської ради, закликала на зустріч представника ГО і ми обговорювали спільну співпрацю. На жаль, зараз у них немає ресурсів, щоб охопити більшу територію, але ми домовилися про проведення соцопитування, друк матеріалів і обговорювали, як саме долучити багатоповерхівки. Мешканці могли б сортувати сміття і отримувати кошти та витрачати їх на спільні потреби".

Надія ТОМЕНКО, 24 роки. Спільно з чоловіком сортують скло, пластик, папір на власному балконі, попередньо миючи. Раз на місяць відвозять усе до родини на вул. Козакевича, а вже звідти вторсировину забирають представники організації "ЕкоҐвалт" в рамках СЕП програми, про яку ми вже говорили вище.

"Давно розуміла, що треба це робити, але все ніяк не доходили руки, обходились сортуванням пластику у сітках на вулиці. Та я почала діяти. Чоловік спочатку не був у захваті від ідеї возити в улюбленій машині сміття, проте тепер зрозумів, що все чисто й акуратно, то навіть радіє, що ми це робимо. Тепер я намагаюсь купувати продукти на вагу у свої банки, контейнери, мішечки. Товари у пластику заміняємо на такі ж, але у скляному чи металевому пакуванні. А ще нас є маленький син і дуже хочеться, щоб він ріс і розумів, що сортування і відмова від пластику – це норма. І звичайно, ми зобов’язані залишити дітям зелену планету".

 Юлія САРАФИН, власниця малого бізнесу, блогерка. Юлія сортує сміття вже півроку. До сортування прийшла через тему косметики, якою займається. Дівчина почала досліджувати питання складу косметичних засобів, походження та вплив складників на організм. У певний час повністю змінила весь догляд на натуральний. А далі пішло-поїхало…

"Я переглядала ролики на YouTube і просто не могла ігнорувати проблему забруднення навколишнього середовища. Під сходами маю два ящики та один великий пакет. Скло, папір та пластик раз на 7-10 днів здаю в пункт прийому сировини, що знаходиться в районі автостанції. Туди приймають далеко не весь пластик… Але, сподіваюся, колись це зміниться. Та в будь-якому випадку я тішуся, що вдається здати 60-70% пластику, який є в нас вдома. Шкода, що загальна ситуація в місті не дуже втішна... Я розумію, що моя діяльність – це крапля в морі. Але приємно усвідомлювати, що ти є частиною змін!".

Таких ініціатив чимало, як і людей, які готові робити зміни в плані сортування відходів на власному прикладі. Паралельно працюють фірми, що приймають вторсировину, реалізовуються екологічні СЕП програми, проте без бажання більшості людей змінювати власні звички може нічого не вийти…

АВТОР: Віталій БИРЧАК

До теми: У Ковалівці школярі вчать все село сортувати сміття.