ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Не поміг Слюзар, поможе Зеленський: Жителі Канади звернулися з вимогою закрити сміттєзвалище

Нещодавно на сайті президента України була зареєстрована петиція із вимогою закрити діюче сміттєзвалище у Коломиї та натомість побудувати сміттєпереробний завод. Ініціатором петиції є коломиянка Емілія Семенюк.

Реєструючи петицію, Емілія Семенюк висловила думку усіх мешканців мікрорайону "Канади", які найбільше страждають від роботи коломийського полігону твердих побутових відходів. Ініціатори петиції просять Володимира Зеленського розглянути питання закриття сміттєзвалища та відкриття на його місці заводу з переробки сміття.

Ініціаторка петиції вказує, що діючий полігон вже вичерпав свої ресурси і підлягає закриттю. Крім цього, на думку мешканців "Канади", сміттєзвалище створене з порушенням безлічі екологічних норм, які затверджені законодавством. Зокрема, тут немає гідроізоляції та системи водовідведення. Усі стічні води стікають просто у річку. Крім цього, як зазначає пані Емілія, на сміттєзвалищі відсутня тверда цементна основа полігону, яка мала б зупиняти просочування шкідливих речовин у ґрунт та підшкірні води. Ще одне порушення норм – це недотримання відповідної відстані від сміттєзвалища до житлової зони та найближчої водойми. За словами авторки петиції, на сьогодні така відстань складає 300 метрів при необхідних 1000 метрів. Також відсутня огорожа, наявність якої також передбачає екологічне законодавство.

Люди бідкаються, що вже роками дихають токсичними "сміттєвими" випарами. Надворі постійно страшний сморід, який іде зі сміттєзвалища. Після цього з’являються головні болі, нудота. Діти часто хворіють та скаржаться на запаморочення. Сміття не сортується, саме тому мешканці "Канади" змушені дихати перепрілим пластиком та гнилими відходами, – скаржиться Емілія Семенюк. Ще одною величезною проблемою мікрорайону є отруєна вода у криницях, яку змушені пити коломияни, оскільки водогону тут нема досі.

Підтверджує слова коломиян і еколог, голова Коломийської організації національного екологічного центру України Роман Савінський. Експерт нарахував не менше десятка фактів, які порушують українське законодавство у галузі екології.

"В Україні існують санітарно-гігієнічні норми. Але наше сміттєзвалище до них не вписується. Тому що мусить бути прохідна, вишка, карта сміттєзвалища, яка повинна конкретизувати, в якому секторі який вид сміття заборонений. Також обов’язково повинен бути високий паркан, – каже еколог, – огорожа має зупиняти від потрапляння до житлової зони пакетів та інших речовин, які може переносити вітер". Та найбільшою небезпекою коломийського сміттєзвалища є газ метан, який виділяється при розкладанні сміття. Потрапляння цього газу в організм вкрай негативно впливає на здоров’я людини, – коментує Роман Савінський.

Вирішення проблеми із сміттєзвалищем має бути пріоритетом №1 для влади – переконана членкиня виконавчого комітету Олександра Базюк. "Коломийське сміттєзвалище функціонує вже 50 років на дуже маленькому клаптику землі. Воно вже не справляється із навантаженням, – каже пані Олександра. – А нещодавно до міста доєдналися ще декілька сіл, відповідно, навантаження на полігон та обсяги сміття зростуть ще більше".

Міський голова Коломиї Ігор Слюзар має дещо іншу точку зору на стан сміттєзвалища. Він каже, що наш полігон доволі якісний. Весь фільтрат збирається в одному місті і не просочується у ґрунтові води. Тому вода у криницях на вулицях "Канади" в нормальному стані. Втім, переконує мер, влада все ж збирається прокласти туди водопровід. Залишилось ще 300 метрів, однак закінчити його поки що немає можливості через відсутність коштів.

Твердження про невідповідність нашого полігону екологічним нормам, на думку пана Ігоря, є дещо перебільшена. Справа в тому, що норми, які вказані у петиції, є обов’язковими сьогодні. "Сміттєзвалище ж було зареєстроване на початку 90-их, і воно відповідає будівельним нормам, які діяли тоді. В такому темпі наповнення, яким є сьогодні, сміттєзвалище зможе профункціонувати ще 10 років", – переконує міський голова. Міська влада чітко розуміє, що сміттєзвалища там не повинно бути, але на сьогодні нічого зробити, в тому числі закрити, неможливо.

Крім закриття діючого полігону автори петиції просять ще й збудувати на території Коломийського району сміттєпереробний завод. Втім, за словами Ігоря Слюзара, на сьогодні це така ж утопія, як закриття полігону. Нині це тільки розмови – каже Ігор Слюзар. Держава чомусь не хоче надати пільги на сміттєпереробку, саме тому її в Україні й нема. Якщо центральна влада на законодавчому рівні закріпить умови, які зроблять переробку сміття вигідним бізнесом, тільки тоді справа піде далі за розмови. Збудувати завод може тільки інвестор, за комунальні кошти це зробити неможливо. Втім, інвестор прийде тільки тоді, коли побачить вигоду для себе. Поки що в Україні такої вигоди немає.

Завод потрібен, але він може існувати тільки як загальнообласний проект – каже Ігор Слюзар. Тільки в такому випадку цей завод зможе бути забезпечений продуктивною кількістю сміття, адже малі заводи будувати невигідно. Попередньо свою згоду на будівництво заводу дав Івано-Франківськ. Там, по-перше, доволі велика площа виділена для цього, а по-друге зручне місце з точки зору комунікації та логістики. Однак збудувати завод з переробки сміття зможе тільки інвестор, а для того щоб він прийшов, потрібно, щоб держава створила для нього умови – підсумував Ігор Слюзар.

Нагадаємо, що для того щоб петицію, яка розміщена на сайті президента, розглянув глава держави, потрібно, щоб вона зібрала 25000 голосів за 90 днів.

Віктор ФІТЬО