ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Наталя Мочернюк стала першою в Коломиї жінкою-доктором філологічних наук

У музеї писанкового розпису відбулася презентація великої монографії викладачки Коломийського педагогічного інституту Наталі Мочернюк «Поза контекстом: Інтермедійні стратегії літературної творчості українських письменників-художників міжвоєння». Ця багаторічна праця стала основою її докторської дисертації.

    Не зважаючи на дещо складну наукову назву (такими є вимоги до наукової праці), книжка написана мовою, доступною і для нефахівця. Авторка врахувала, що книжку читатимуть не лише філологи, а й художники й узагалі люди, які цікавляться історією та культурою України.

    У книжці, дизайн якої розробила коломийська художниця Юлія Венц, йдеться про художників-універсалістів 30-40 років минулого століття. Зокрема, найбільший розділ присвячений митцеві, чиє ім’я тісно прив’язане до Коломиї, Святославу Гординському.

    Власне, щодо Гординського, авторка зізналася, що напочатку мала задум писати дисертацію лише про універсальну творчість цієї яскравої постаті. Та в процесі підготовки й пошуку матеріалів вирішила написати й про інших українських художників, які плідно працювали ще й на літературній ниві. Так виникла праця, яка є єдиною в Україні на схожу тематику. І, буквально днями, надійшло повідомлення, що Наталі Мочернюк присвоєно науковий ступінь доктора філологічних наук.

    Присутні на презентації побажали пані Наталі, мамі трьох дітей «щасливого повернення в лоно сім’ї» після кількох років вимушеного «наукового затворництва», на що вона дотепно, але щиро відповіла: «Роки цього затворництва були найкращими роками в моєму житті».

Андрій МАЛАЩУК