ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На якому етапі реставрація церкви Благовіщення у Коломиї. ФОТО

Церква Благовіщення Пречистої Діви Марії УГКЦ збудована в XVI столітті і належить до пам’яток архітектури національного значення області.

 

Церква потребувала термінового порятунку від руйнації, адже була занедбана, перекриття виконано не за нормами, вода залишалась і дерево прогнивало, як і деякі стіни всередині, що могли завалитись будь-якої миті.

 

Ще з лютого місяця за сприяння  благодійного фонду ''Покуття'', ініціатором створення якого є наш краянин Андрій Іванчук, у храмі тривають реставраційні роботи.

У храмі укріпили підвалини, замінили на дерев’яні старі металеві церковні бані, оновили накупольні хрести, а також замінили дерев’яні колоди, які формують стіни храму. Наростили та вирівняли верх в ''захрестію'', зі стін також зняли дошки з ДВП, за якими ховався давній розпис, виконаний майстрами ще 1945 року. До того ж встановили дренажну систему та водовідведення, замінили старе прогниле перекриття.

Наразі майстри завершують накривати ґонтою центральний купол і святилище, а також перейшли до внутрішніх робіт.

Всі реставраційні роботи у церкві Благовіщення виконує кооператив ''Зодчий''.

''Гріш ціна тим реставраторам, що колись проводили роботи у цій церкві. Всі вони виконані дуже ''халатно'', все повністю прогнило, стіна в ''захрестію'' була з деревностружкової плити. Можна сказати, що все трималось на молитві і могло впасти в будь-який момент. Зараз ми нарощуємо і вирівнюємо верх у ''захрестію'', кріпимо, латаємо, замінюємо ''кізли'', встановлюємо нові лати'', – коментує Іван Озарук, директор кооперативу ''Зодчий''.

Роботи тривають щоденно, окрім неділі і свят. На об’єкті працює 15 людей. Кожен має свою ділянку роботи. Загалом до середини липня планують повністю завершити перекриття цілої церкви. Всередині церкви працюватимуть художники, іконні реставратори. Робота триває.

Нещодавно відбувся неприємний інцидент: п’яний чоловік намагався вдертися вночі до храму. Його зафіксували камери спостереження, які розміщені на території церкви.

Начальник Коломийської поліції Остап Білейчук розповів ''ДК'', що особу встановили. ''Це раніше судимий за крадіжки та грабежі чоловік. Свій вчинок він пояснив тим, що є запеклим українцем і хотів підпалити храм, який, на його думку, належить московському патріархату (хоча насправді храм в підпорядкуванні УГКЦ – ред.) Наразі триває перевірка за фактом злочину'', – повідомив О. Білейчук.

Настоятель храму Благовіщення о. Андрій Танасійчук зазначає, що на відеоспостереженні видно, що чоловік був п’яний і був самий. ''Розбив скло спереду, заліз на дах і пошкодив два вікна, порізався сам. Дуже прикро, що таке сталося, але бачимо, що правоохоронці швидко зреагували'', – наголосив священник.

АВТОР: Віталій БИРЧАК