ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпатті створять ще одну територіальну громаду

Єзупільська ОТГ отримала висновок про відповідність усіх рішень щодо об’єднання Івано-Франківської ОДА.

Тижнем раніше в смт. Єзупіль та с. Ганусівка відбулись громадські слухання та сесії рад, які прийняли рішення про утворення об’єднаної територіальної громади.

Про це повідомляють в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

"Створення Єзупільської ОТГ передбачено у Перспективному плані формування територій громад Івано-Франківської області. На сьогодні згоду на створення об’єднаної територіальної громади дали смт. Єзупіль і Ганусівська сільська рада. У такому форматі вони отримали висновок ОДА і будуть далі рухатись шляхом становлення", - говорить радник з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.

У свою чергу, сільський голова Ганусівки Ігор Лукашевич говорить, що мешканці села погодились підтримати створення громади, адже вже колись були у складі одного району і певні економічні та соціальні зв’язки збереглись.

«Люди зрозуміли, що завдяки створенню громади ми вже будемо незалежними від району, перейдемо на прямі відносини з Держбюджетом, отримаємо багато нових повноважень і станемо ґаздами на своїй землі», - додає сільський голова Ганусівки Ігор Лукашевич.

Для мешканців цих територій об’єднатись хоча б у такому форматі – це можливість використати шанс на добровільне об’єднання, яке має завершитись у 2019 році. А значить у системі нового адмінтерустрою бути означеними як громада і отримати всі переваги органу місцевого самоврядування базового рівня.

Майбутня Єзупільська ОТГ є достатньо спроможною за фінансовими показниками. «Виходячи з даних 2019 року, - говорить радник з питань місцевих фінансів Оксана Швець, - власні надходження бюджетів всіх суб’єктів об’єднання зараз становлять 2,7 мільйони гривень, тоді як в умовах об’єднаної громади вони зможуть отримати додатково 2,8 мільйони гривень податку з доходів фізичних осіб. Тож власні надходження бюджету майбутньої Єзупільської ОТГ становитимуть за розрахунковими показниками близько 5,5 млн грн».

Тоді як загалом прогнозований бюджет громади складе 18,8 мільйона гривень, з яких близько 30% (5,5 млн грн) складуть власні ресурси, а решту – додаткова і базова дотації, освітня і медична субвенція.