ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпатті жінку вкусила змія: лікарі розповіли про стан пацієнтки

На Івано-Франківщині після укусу змії до реанімації Косівської центральної районної лікарні медики госпіталізували 54-річну жительку села Річка. 8 серпня вона із знайомою йшла стежкою зі скошеною травою поблизу села, там її у ногу вкусила гадюка. Про це Суспільному повідомив завідувач відділення анестезіології і інтенсивної терапії Олег Мельник.

"Її, найімовірніше, вкусила карпатська гадюка. Укус чітко було видно на нижній третині лівої гомілки. Жінку прийняли в свідомості. Починався набряк як при укусі гадюкою", — розповідає лікар Олег Мельник.

У пацієнтки також був підвищений тиск, можливо, від стресу, каже лікар. За його словами, протизміїну сироватку медики їй не кололи, адже не було потреби.

"Загальний стан при поступленні жінки був середньої важкості, перед очима у неї ще така сітка була. Скоріш за все отрута потрапила. Сьогодні сітка перед очима повністю пропала, вона чітко бачить. Лишається незначний набряк. 10 серпня жінку перевели в терапевтичне відділення для подальшого лікування", — каже Олег Мельник.

За словами директора Косівської ЦРЛ Дмитра Микитюка, це — другий пацієнт з таким діагнозом у лікарні цього року.

"Ми даємо дезінтоксикаційні та гормональні препарати, і всі виходять без тої сироватки. Ми вже кілька років спостерігаємо, що сироватка такого ефекту не дає. Ми без неї справляємося, і це насправді не тільки ми, а й в цілому по області. І взагалі за протоколом сироватка не передбачається", — розповідає директор Косівської ЦРЛ Дмитро Микитюк.

Випадок укусу змії у Косівській ОТГ — не єдиний у серпні цього року. За даними упаравління з питань цивільного захисту облдержадміністрації, 9 серпня змія вкусила людину в селі Білозорина Пасічнянської ТГ.

У липні в Івано-Франківській області зареєстрували п'ять випадків звернень через укуси змій, інформує Центр громадського здоров'я МОЗ України. Загалом по Україні було 31 звернення з цього приводу. Це — менший показник за аналогічний період у минулому році (43 звернення через укуси).

Фото ілюстративне

До теми: На Прикарпатті почастішали випадки нападу змій: як уберегтися і що робити у випадку укусу

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.