ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Коломийщині прийняли рішення вирощувати лохину та створити агрохаб

П’ядицька об’єднана територіальна громада на Коломийщині прийняла рішення створити агрохаб. Відповідну ініціативу підтримали на загальних зборах жителі територіальної громади.

Підготовка проєкту зі створення навчально-виробничої бази агрохаб у селі Мала Кам’янка здійснюється спільно з фахівцями Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття. Проєкт планують реалізовувати у рамках 10-го обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування: компонент 4 “Реалізація Програми “DOBRE”, інформує пресслужба Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

Його основна мета – активізувати місцевий економічний розвиток у громаді. П’ядицька ОТГ співфінансуватиме цей проєкт.

“Громадське обговорення підкреслило важливість реалізації такого проєкту у громаді, а також готовність місцевого економічно активного населення взяти участь у його реалізації. Вже десятеро громадян, які прийшли на збори, виявили бажання вкласти частку власних коштів – і підписали відповідні протоколи про наміри”, – говорять в агенції.

На базі агрохабу на земельних ділянках ОТГ буде облаштовано систему крапельного поливу, котра дозволить вирощувати високомарженальні (з високою доданою вартістю) культури. На зборах вирішили здійснювати посадку канадської чорниці (лохини) на виділених для цього 16 га землі.

“Активних мешканців у першу чергу будуть навчати технології вирощування цієї культури та використовувати крапельний полив, інвестуючи при цьому власні кошти лише в закупівлю саджанців”, – повідомляють у агенції.

Реалізація цього проєкту дозволить забезпечити П’ядицькій ОТГ чималий економічний ефект. Зокрема, високу самознайнятість населення, створення додаткових сезонних робочих місць, отримати додаткові надходження до бюджетів у вигляді ПДФО, плати за землю та інших платежів.