ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Коломийщині працює єдине в Україні підприємство, яке виготовляє солод. ФОТО

Наразі у нашому місті працює приватне акціонерне товариство ''Дятьківці'', яке спеціалізується на виготовленні солоду до пива. У 2012 році реконструювали один зі старих цехів, де встановили сучасне обладнання. Завдяки йому виготовляли снекову продукцію, тобто сухарики та грінки з різними смаками.

Цікаво, що це підприємство – єдине в Україні, яке виготовляє солод, використовуючи традиційну технологію 1868 року. Наразі на підприємстві працює приблизно 60 працівників.

''Таких підприємств у світі залишилось доволі мало, – розповідає Михайло Комісарук, генеральний директор, – переважно ми виготовляємо продукцію для приватного акціонерного товариства ''Оболонь'' у Києві та ТОВ ''Пивоваварня Зіберта'' у Фастові. Крім головних покупців нашого солоду підприємство шукає інші шляхи збуту. Це пивоварні, які розташовані в Івано-Франківській, Чернівецькій областях. За місяць ми виробляємо приблизно від 160 до 175 тонн''.

Насправді вироблення солоду – це тривалий та кропіткий процес, який вимагає чіткості й терпіння. Головний інженер Ігор Малярчук провів невеличку екскурсію та показав технологічний процес солодорощення.

Відділ збуту на чолі з директором постачання та збуту Юрієм Білецьким займається забезпеченням якісної сировини підприємства. З її метою шукають зерно, яке відповідає нормативним документам з певними показниками якості. Таким чином знаходить постачальників. Лаборанти виїжджають в господарства, виділяють взірці та проводять аналіз сировини в лабораторії підприємства. Проводять аналізи, які перевіряють зерно на засміченість, вологість та пророщування.

При якісних показниках сировини зерно завозять на підприємство. Подають у солодовий цех, де воно проходить процеси замочування при певних температурах з дотриманням технологічних процесів. Після цього зерно подається на токи, де формуються грядки. На токах у процесі солодорощення зерно методом лопачення збагачують киснем. Після кількох днів пророщування зерно подається на сушку. Опісля його складають у спеціальні ємності для зберігання продукції для відлежування.

Дуже важливий момент – відлежування, адже це остання стадія ферментизації, яка впливає на якісні показники солоду, що в майбутньому надає пиву відповідного смаку.

Підприємство працює по інтегрованих системах управ­ління. Угорська фірма ''DEKRA'' влітку цього року провела аудит, згідно з яким підприємство отримало сертифікат, який гарантує високу якість продукції.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: Сільські амбулаторії Коломийщини отримали нові автомобілі.