ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Місцева влада зобов’язана простягнути руку допомоги малому бізнесу

Той час, коли Коломия була великим промисловим центром із гігантськими підприємствами минув. Зараз, основою та локомотивом міської економіки є малий та середній бізнес - ринки, магазини, заклади харчування, перукарні, салони краси, фітнес центри тощо. Коломийські підприємці забезпечують самих себе, створюють робочі місця для інших коломиян та наповнюють міський бюджет.

Саме по малому та середньому бізнесу найболючіше вдарила пандемія та запроваджений у зв’язку із нею карантин. Підприємці через обмеження мають великі збитки. Під час опитування, яке проводила Європейська Бізнес Асоціація третина малих підприємств повідомили про втрати до 50% від доходів, ще 45% – про втрати на рівні 50-75% від доходів. Також 20% підприємців планують закривати власний бізнес.

В таких умовах, держава зобов’язана допомогти малому бізнесу вижити. Це робиться в усьому цивілізованому світі. Наприклад, в країнах ЄС, США, Великобританії, Канаді бізнес отримав суттєві знижки, а часом і канікули по сплаті оренди; на 3 місяці діє відстрочка платежів по кредитах та сплаті податків; самозаняті особи та малі підприємства отримують фінансову допомогу від держави.

На превеликий жаль, кроки, які здійснила українська центральна влада для підтримки малого бізнесу, а саме: відміна сплати ЄСВ для самозайнятих осіб на два місяці, відміна сплати податку за землю та за нежитлову нерухомість на місяць - вважаю недостатніми. Суттєвою підтримкою ці заходи не стали.

Тому, простягнути руку допомоги малому бізнесу у важку хвилину повинні ми – місцева влада. Мною, разом із депутатами Коломийської міської ради Тамарою Базюк та Романом Крутком був розроблений проект рішення, який звільняє від місцевих податків на час карантину тих підприємців, які вимушені були припинити свою діяльність.

Зокрема для закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, ми пропонуємо встановити пільги по сплаті земельного податку, податку на нерухоме майно, єдиного податку для суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб, транспортного податку, плати за землю, туристичного збору на період запровадження карантину.

Аналогічні рішення вже були прийняті та діють у Івано-Франківську, Чернівцях, Львові та Житомирі.

Бюджетна комісія міської ради нашу пропозицію підтримала одноголосно Та, на жаль, на сесії Коломийської міської ради тільки 15 депутатів з необхідних 18 вирішили дієво підтримати малий бізнес Коломиської ОТГ. Однак це нас не зупинить і ми продовжуватимемо шукати ефективні рішення для допомоги підприємцям Коломиї.

АВТОР: Сергій Лосюк